dselect: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '{{Header|dselect(1)}} {{Main|dpkg-sviten}} {{Header|dselect(1)}} == NAMN == '''dselect''' - Debians pakethanteringsfrontend == SYNOPSIS == <code>dselect [alternativ...] [kommando...]</code> == BESKRIVNING == ''dselect'' är ett av de främsta användargränssnitten för att hantera paket på ett Debian-system. I ''dselect''s huvudmeny kan systemadministratören: • Uppdatera listan över tillgängliga paketversioner, • Visa status för installerade och tillgä...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 29 september 2024 kl. 10.06

Mall:Header Mall:Main Mall:Header

NAMN

dselect - Debians pakethanteringsfrontend

SYNOPSIS

dselect [alternativ...] [kommando...]

BESKRIVNING

dselect är ett av de främsta användargränssnitten för att hantera paket på ett Debian-system. I dselects huvudmeny kan systemadministratören:

• Uppdatera listan över tillgängliga paketversioner,

• Visa status för installerade och tillgängliga paket,

• Ändra paketselektioner och hantera beroenden,

• Installera nya paket eller uppgradera till nyare versioner.

dselect fungerar som en frontend till dpkg(1), det lågnivåverktyg för Debians pakethantering. Det har en fullskärms paketselektionshanterare med beroende- och konfliktlösare. När det körs med administratörsbehörighet kan paket installeras, uppgraderas och tas bort. Olika åtkomstmetoder kan konfigureras för att hämta information om tillgängliga paketversioner och installerbara paket från paketarkiv. Beroende på den använda åtkomstmetoden kan dessa arkiv vara offentliga arkivservrar på internet, lokala arkivservrar eller mediediskar. Den rekommenderade åtkomstmetoden är apt, som tillhandahålls av paketet apt(8).

Normalt anropas dselect utan parametrar. En interaktiv meny presenteras, som erbjuder användaren en lista över kommandon. Om ett kommando ges som argument startas det kommandot omedelbart. Flera kommandoradsparametrar finns fortfarande tillgängliga för att ändra dselects körbeteende eller visa ytterligare information om programmet.

ALTERNATIV

Alla alternativ kan anges både på kommandoraden och i dselect-konfigurationsfilen /usr/local/etc/dpkg/dselect.cfg eller filerna i konfigurationskatalogen /usr/local/etc/dpkg/dselect.cfg.d/. Varje rad i konfigurationsfilen är antingen ett alternativ (exakt samma som kommandoradsalternativet men utan inledande bindestreck) eller en kommentar (om den börjar med ett ‘#’).

--admindir katalog
Ändrar katalogen där dpkgs status, available och liknande filer finns. Standard är /usr/local/var/lib/dpkg om DPKG_ADMINDIR inte har ställts in.
--instdir katalog
Ställer in installationskatalogen, vilket hänvisar till den katalog där paket installeras (sedan dpkg 1.21.2). Standard är «/» om DPKG_ROOT inte har ställts in.
--root katalog
Ställer in rotkatalogen till katalog, vilket ställer in installationskatalogen till «katalog» och den administrativa katalogen till «katalog/usr/local/var/lib/dpkg» (sedan dpkg 1.21.0).
-Dfil, --debug fil
Slår på felsökning. Felsökningsinformation skickas till fil.
--expert
Slår på expertläge, dvs. visar inte potentiellt irriterande hjälpmeddelanden.
--color skärmdel
[förgrund],[bakgrund][:attribut[+attribut]...]
--colour skärmdel
[förgrund],[bakgrund][:attribut[+attribut]...]
Konfigurerar skärmfärger. Detta fungerar endast om din display stödjer färger. Detta alternativ kan användas flera gånger (och används bäst i dselect.cfg). Varje användning ändrar färgen (och valfritt, andra attribut) för en del av skärmen. Delarna av skärmen (från topp till botten) är:
 : title
   Skärmtiteln.
 : listhead
   Rubriken ovanför listan över paket.
 : list
   Den rullande listan över paket (och även viss hjälptext).
 : listsel
   Det valda objektet i listan.
 : pkgstate
   I paketlistan, texten som anger paketets aktuella tillstånd.
 : pkgstatesel
   I paketlistan, texten som anger tillståndet för det för närvarande valda paketet.
 : infohead
   Rubriken som visar tillståndet för det för närvarande valda paketet.
 : infodesc
   Paketets korta beskrivning.
 : info
   Används för att visa paketinformation såsom paketets beskrivning.
 : infofoot
   Den sista raden på skärmen när du väljer paket.
 : query
   Används för att visa frågerader.
 : helpscreen
   Färg på hjälpskärmar.

Efter delen av skärmen kommer ett kolon och färgspecifikationen. Du kan ange antingen förgrundsfärgen, bakgrundsfärgen eller båda, och därmed åsidosätta de inbyggda färgerna. Använd standardnamn för curses-färger.

Valfritt, efter färgspecifikationen kommer ytterligare ett kolon och en attributspecifikation. Detta är en lista över ett eller flera attribut, separerade med plus (‘+’) tecken. Tillgängliga attribut inkluderar (alla dessa kanske inte fungerar på alla terminaler): normal, standout, underline, reverse, blink, bright, dim, bold

-?, --help
Visar en kort hjälpinformation och avslutar framgångsrikt.
--version
Visar versionsinformation och avslutar framgångsrikt.

KOMMANDON

När dselect startas kan det utföra följande kommandon, antingen direkt om det angavs på kommandoraden eller genom att uppmana användaren med en meny över tillgängliga kommandon om det körs interaktivt:

access
Välj och konfigurera en åtkomstmetod för att komma åt paketarkiv.
 Som standard tillhandahåller dselect flera metoder såsom media, fil eller ftp, men andra paket kan tillhandahålla ytterligare metoder, till exempel apt-åtkomstmetoden som tillhandahålls av paketet apt(8).
 Användningen av apt-åtkomstmetoden rekommenderas starkt.
update
Uppdatera databasen över tillgängliga paket.
 Hämtar en lista över tillgängliga paketversioner från paketarkivet, konfigurerat för den aktuella åtkomstmetoden, och uppdaterar dpkg-databasen. Paketlistorna tillhandahålls vanligtvis av arkivet som filer med namnen Packages eller Packages.gz. Dessa filer kan genereras av arkivunderhållare med hjälp av programmet dpkg-scanpackages(1).
 Detaljer om uppdateringskommandot beror på åtkomstmetodens implementering. Normalt är processen enkel och kräver ingen användarinteraktion.
select
Visa eller hantera paketselektioner och beroenden.
 Detta är huvudfunktionen i dselect. På väljskärmen kan användaren granska en lista över alla tillgängliga och installerade paket. När det körs med administratörsbehörighet är det också möjligt att interaktivt ändra paketselektionstillstånd. dselect spårar konsekvenserna av dessa förändringar för andra beroende eller konflikterande paket.
 När en konflikt eller misslyckat beroende upptäcks visas en beroendelösningsundermenyn för användaren. På denna skärm visas en lista över konflikterande eller beroende paket, och för varje listat paket visas anledningen till att det listas. Användaren kan tillämpa de förslag som föreslås av dselect, åsidosätta dem eller backa ur alla ändringar, inklusive de som skapade de olösta beroendena eller konflikterna.
 Användningen av den interaktiva paketselektionshanteringsskärmen förklaras mer detaljerat nedan.
install
Installerar valda paket.
 Den konfigurerade åtkomstmetoden hämtar installerbara eller uppgraderbara paket från relevanta arkiv och installerar dem med hjälp av dpkg. Beroende på åtkomstmetodens implementering kan alla paket förhämtas före installation, eller hämtas vid behov. Vissa åtkomstmetoder kan också ta bort paket som markerats för borttagning.
 Om ett fel uppstod under installationen är det vanligtvis lämpligt att köra install igen. I de flesta fall kommer problemen att försvinna eller lösas. Om problem kvarstår eller installationen var felaktig, undersök orsakerna och omständigheterna och rapportera en bugg i Debians bugghanteringssystem. Instruktioner om hur man gör detta finns på <https://bugs.debian.org/> eller genom att läsa dokumentationen för bug(1) eller reportbug(1), om dessa är installerade.
 Detaljer om installationskommandot beror på åtkomstmetodens implementering. Användarens uppmärksamhet och inmatning kan krävas under installation, konfiguration eller borttagning av paket. Detta beror på underhållsskripten i paketet. Vissa paket använder sig av debconf(1)-biblioteket, vilket möjliggör mer flexibla eller till och med automatiserade installationsinställningar.
config
Konfigurerar eventuella tidigare installerade, men inte fullt konfigurerade paket.
remove
Tar bort eller rensar installerade paket som är markerade för borttagning.
quit
Avslutar dselect.
 Avslutar programmet med noll (framgångsrik) felkod.

PAKETSELEKTIONSHANTERING

Introduktion
 dselect exponerar direkt administratören för några av de komplexiteter som är involverade i att hantera stora uppsättningar av paket med många inbördes beroenden. För en användare som är obekant med koncepten och metoderna i Debians pakethanteringssystem kan det vara ganska överväldigande. Även om dselect syftar till att underlätta pakethantering och administration, är det bara ett verktyg för att göra det och kan inte antas vara en tillräcklig ersättning för administratörens skicklighet och förståelse. Användaren måste vara bekant med de underliggande koncepten i Debians paketeringssystem. Vid tveksamhet, konsultera manualen för dpkg(1) och distributionspolicyn.
 Om inte dselect körs i expert- eller omedelbart läge, visas en hjälpskärm först när detta kommando väljs från menyn. Användaren rekommenderas starkt att studera all information som presenteras i de onlinehjälpskärmar som dyker upp. Onlinehjälpskärmarna kan när som helst anropas med tangenten ‘?’.
Skärmlayout
 Väljskärmen är som standard uppdelad i en övre och en nedre halva. Den övre halvan visar en lista över paket. En markör kan välja ett enskilt paket eller en grupp av paket, om tillämpligt, genom att välja grupphuvudet. Den nedre halvan av skärmen visar några detaljer om det paket som för närvarande är valt i den övre halvan av skärmen. Typen av detalj som visas kan varieras.
 Genom att trycka på tangenten ‘I’ växlar du mellan en fullskärmsvisning av paketlistan, en förstorad vy av paketdetaljerna eller den lika delade skärmen.
Paketdetaljvy
 Paketdetaljvyn visar som standard den utökade paketbeskrivningen för det paket som för närvarande är valt i paketstatuslistan. Typen av detalj kan växlas genom att trycka på tangenten ‘i’. Detta växlar mellan:
 • den utökade beskrivningen
 • kontrollinformationen för den installerade versionen
 • kontrollinformationen för den tillgängliga versionen
 I en beroendelösningsskärm finns också möjligheten att visa de specifika olösta beroenden eller konflikter relaterade till paketet och som orsakar att det listas.
Paketstatuslista
 Huvudväljskärmen visar en lista över alla paket som är kända för Debians pakethanteringssystem. Detta inkluderar paket installerade på systemet och paket kända från databasen över tillgängliga paket.
 För varje paket visar listan paketets status, prioritet, sektion, installerad och tillgänglig arkitektur, installerad och tillgänglig version, paketnamnet och dess korta beskrivning, allt på en rad. Genom att trycka på tangenten ‘A’ kan visningen av den installerade och tillgängliga arkitekturen växlas mellan på och av. Genom att trycka på tangenten ‘V’ kan visningen av den installerade och tillgängliga versionen växlas mellan på och av. Genom att trycka på tangenten ‘v’ växlas paketstatusvisningen mellan detaljerad och kortfattad. Kortfattad visning är standard.
 Den kortfattade statusindikatorn består av fyra delar: en felflagga, som normalt ska vara tom, det aktuella tillståndet, den senaste selektionstillståndet och det nuvarande selektionstillståndet. De första två relaterar till paketets faktiska tillstånd, det andra paret handlar om selektioner som ställts in av användaren.
 Dessa är betydelserna av koderna i den kortfattade paketstatusindikatorn:
 : Felflagga:
   : (tom)  inget fel
   : R      allvarligt fel, behöver ominstallation
 : Installerat tillstånd:
   : (tom)  inte installerat
   : *      fullt installerat och konfigurerat
   : -      inte installerat men vissa konfigurationsfiler kan finnas kvar
   : U      uppackat men ännu inte konfigurerat
   : C      halvkonfigurerat (ett fel inträffade)
   : I      halvt installerat (ett fel inträffade)
 : Nuvarande och begärda selektioner:
   : *      markerad för installation eller uppgradering
   : -      markerad för borttagning, konfigurationsfiler finns kvar
   : =      låst: paketet kommer inte att bearbetas alls
   : _      markerad för rensning, tar också bort konfiguration
   : n      paketet är nytt och har ännu inte markerats
Markör och skärmrörelse
 Paketselektionslistan och beroende-/konfliktlösningsskärmarna kan navigeras med rörelsekommandon kopplade till följande tangenter:
   : p, Upp, k           flytta markören upp
   : n, Ner, j           flytta markören ner
   : P, PgUp, Backspace  rulla listan en sida upp
   : N, PgDn, Mellanslag rulla listan en sida ner
   : ^p                  rulla listan en rad upp
   : ^n                  rulla listan en rad ner
   : t, Home             hoppa till toppen av listan
   : e, End              hoppa till slutet av listan
   : u                   rulla info en sida upp
   : d                   rulla info en sida ner
   : ^u                  rulla info en rad upp
   : ^d                  rulla info en rad ner
   : B, Vänsterpil       panorera visningen 1/3 skärm vänster
   : F, Högerpil         panorera visningen 1/3 skärm höger
   : ^b                  panorera visningen ett tecken vänster
   : ^f                  panorera visningen ett tecken höger
Sökning och sortering
 Paketlistan kan sökas efter paketnamn. Detta görs genom att trycka på ‘/’ och skriva in en enkel söksträng. Strängen tolkas som ett regular expression enligt regex(7). Om du lägger till ‘/d’ till sökuttrycket kommer dselect också att söka i beskrivningar. Om du lägger till ‘/i’ blir sökningen skiftlägesokänslig. Du kan kombinera dessa två suffix så här: ‘/id’. Upprepad sökning görs genom att upprepade gånger trycka på tangenterna ‘n’ eller ‘\’, tills önskat paket hittas. Om sökningen når botten av listan, återgår den till toppen och fortsätter sökningen därifrån.
 Listans sorteringsordning kan varieras genom att trycka på tangenterna ‘o’ och ‘O’ upprepade gånger. Följande nio sorteringsordningar kan väljas:
   : alfabetisk
   : prioritet+sektion
   : sektion+prioritet
   : tillgänglig
   : tillgänglig+prioritet
   : tillgänglig+sektion
   : status
   : status+prioritet
   : status+sektion
 Där det inte listas uttryckligen ovan används alfabetisk ordning som sista underordnade sorteringsnyckel.
Ändra selektioner
 Det begärda selektionstillståndet för individuella paket kan ändras med följande kommandon:
   : +, Insert    installera eller uppgradera
   : =, H         håll i nuvarande tillstånd och version
   : :, G         släpp: uppgradera eller låt vara oinstallerat
   : -, Delete    ta bort, men behåll konfiguration
   : _            ta bort och rensa konfiguration
 När ändringsbegäran resulterar i ett eller flera ouppfyllda beroenden eller konflikter, uppmanar dselect användaren med en beroendelösningsskärm. Detta kommer att förklaras mer nedan.
 Det är också möjligt att tillämpa dessa kommandon på grupper av paketselektioner genom att placera markören på ett grupprubrik. Den exakta gruppering av paket är beroende av de aktuella inställningarna för listordning.
 Rätt försiktighet bör iakttas när man ändrar stora grupper av selektioner, eftersom detta omedelbart kan skapa stora antal olösta beroenden eller konflikter, vilka alla kommer att listas i en beroendelösningsskärm, vilket gör dem mycket svåra att hantera. I praktiken är det bara håll- och släpp-kommandon som är användbara när de tillämpas på grupper.
Lösa beroenden och konflikter
 När ändringsbegäran resulterar i ett eller flera ouppfyllda beroenden eller konflikter, uppmanar dselect användaren med en beroendelösningsskärm. Först visas dock en informativ hjälpskärm.
 Den övre halvan av denna skärm listar alla paket som kommer att ha olösta beroenden eller konflikter som ett resultat av den begärda ändringen, och alla paket vars installation kan lösa något av dessa beroenden eller vars borttagning kan lösa några av konflikterna. Den nedre halvan visar som standard de beroenden eller konflikter som orsakar att det för närvarande valda paketet listas.
 När paketunderlistan visas initialt kan dselect redan ha ställt in det begärda selektionstillståndet för några av de listade paketen för att lösa de beroenden eller konflikter som orsakade att beroendelösningsskärmen visades. Vanligtvis är det bäst att följa de förslag som gjorts av dselect.
 De listade paketens selektionstillstånd kan återställas till de ursprungliga inställningarna, som de var innan de olösta beroendena eller konflikterna skapades, genom att trycka på tangenten ‘R’. Genom att trycka på tangenten ‘D’ återställs de automatiska förslagen, men ändringen som orsakade att beroendelösningsskärmen uppmanades behålls som begärd. Slutligen, genom att trycka på ‘U’, ställs selektionerna återigen in på de automatiska förslagsvärdena.
Fastställa de begärda selektionerna
 Genom att trycka på enter accepteras den för närvarande visade uppsättningen av selektioner. Om dselect inte upptäcker några olösta beroenden som ett resultat av de begärda selektionerna, kommer de nya selektionerna att ställas in. Om det dock finns några olösta beroenden kommer dselect återigen att uppmana användaren med en beroendelösningsskärm.
 För att ändra en uppsättning selektioner som skapar olösta beroenden eller konflikter och tvinga dselect att acceptera den, tryck på tangenten ‘Q’. Detta ställer in selektionerna som specificerats av användaren, villkorslöst. Generellt bör du inte göra detta om du inte har läst noggrant.
 Den motsatta effekten, att backa ur alla selektionsändringsbegäranden och återgå till den tidigare listan över selektioner, uppnås genom att trycka på tangenterna ‘X’ eller escape. Genom att upprepade gånger trycka på dessa tangenter kan eventuella potentiellt skadliga ändringar av de begärda paketselektionerna backas ut helt till de senast fastställda inställningarna.
 Om du av misstag fastställer några inställningar och vill återställa alla selektioner till vad som för närvarande är installerat på systemet, tryck på tangenten ‘C’. Detta är något liknande att använda släpp-kommandot på alla paket, men ger en mer uppenbar panikknapp i fall där användaren tryckte på enter av misstag.

AVSLUTNINGSSTATUS

0 Det begärda kommandot utfördes framgångsrikt.

2 Fatalt eller oåterkalleligt fel på grund av ogiltig kommandoradsanvändning eller interaktioner med systemet, såsom åtkomst till databasen, minnesallokeringar, etc.

MILJÖVARIABLER

DPKG_ROOT
Om inställd och alternativen --instdir eller --root inte har specificerats, kommer den att användas som filsystemets rotkatalog (sedan dpkg 1.21.0).
DPKG_ADMINDIR
Om inställd och alternativen --admindir eller --root inte har specificerats, kommer den att användas som dpkg-databaskatalogen (sedan dpkg 1.21.0).
HOME
Om inställd kommer dselect att använda den som katalogen från vilken den läser den användarspecifika konfigurationsfilen.

BUGGAR

dselects paketselektionsgränssnitt är förvirrande för vissa nya användare. Det sägs till och med få erfarna kärnutvecklare att gråta.

Dokumentationen är bristfällig.

Det finns inget hjälpalternativ i huvudmenyn.

Den synliga listan över tillgängliga paket kan inte reduceras.

De inbyggda åtkomstmetoderna kan inte längre uppfylla nuvarande kvalitetsstandarder. Använd åtkomstmetoden som tillhandahålls av apt(8), den är inte bara fungerande, den är också mycket mer flexibel än de inbyggda åtkomstmetoderna.

SE ÄVEN

dpkg(1), apt(8), sources.list(5), deb(5).

KOLOFON

Denna sida är en del av dpkg (Debian Package Manager)-projektet. Information om projektet kan hittas på ⟨https://wiki.debian.org/Teams/Dpkg/⟩. Om du har en buggrapport för denna manualsida, se ⟨http://bugs.debian.org/cgi-bin/pkgreport.cgi?src=dpkg⟩. Denna sida hämtades från projektets uppströms Git-repository ⟨git clone https://git.dpkg.org/git/dpkg/dpkg.git⟩ den 2024-06-14. (Vid den tidpunkten var datumet för den senaste commit som hittades i repositoryn 2024-05-21.) Om du upptäcker några renderingsproblem i denna HTML-version av sidan, eller om du tror att det finns en bättre eller mer uppdaterad källa för sidan, eller om du har korrigeringar eller förbättringar av informationen i denna KOLOFON (som inte är en del av den ursprungliga manualsidan), skicka ett mail till <man-pages@man7.org>.

Mall:Footer