xxd

Från Wiki.linux.se
Version från den 25 augusti 2024 kl. 14.26 av Admin (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '== HEXDUMP(1) — Linux Manual Page == '''NAME''' : hexdump - visa filinnehåll i hexadecimal, decimal, oktal eller ASCII '''SYNOPSIS''' : hexdump options file ... : hd options file ... '''BESKRIVNING''' : hexdump är ett filter som visar de angivna filerna, eller standardinmatning om inga filer är angivna, i ett användardefinierat format. '''ALTERNATIV''' : Nedan kan längd- och offset-argumenten följas av de multiplicerande suffixen KiB (=1024), MiB (=1024*1024...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

HEXDUMP(1) — Linux Manual Page

NAME

hexdump - visa filinnehåll i hexadecimal, decimal, oktal eller ASCII

SYNOPSIS

hexdump options file ...
hd options file ...

BESKRIVNING

hexdump är ett filter som visar de angivna filerna, eller standardinmatning om inga filer är angivna, i ett användardefinierat format.

ALTERNATIV

Nedan kan längd- och offset-argumenten följas av de multiplicerande suffixen KiB (=1024), MiB (=1024*1024), och så vidare för GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB och YiB (iB är valfritt, t.ex. "K" har samma betydelse som "KiB"), eller suffixen KB (=1000), MB (=1000*1000), och så vidare för GB, TB, PB, EB, ZB och YB.
-b, --one-byte-octal
Enkelbyte oktal visning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av sexton mellanslagsseparerade, trekolumniga, nollfyllda byte av indata, i oktal, per rad.
-X, --one-byte-hex
Enkelbyte hexadecimal visning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av sexton mellanslagsseparerade, tvåkolumniga, nollfyllda byte av indata, i hexadecimal, per rad.
-c, --one-byte-char
Enkelbyte teckenvisning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av sexton mellanslagsseparerade, trekolumniga, mellanslagsfyllda tecken av indata per rad.
-C, --canonical
Kanonisk hex+ASCII-visning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av sexton mellanslagsseparerade, tvåkolumniga, hexadecimala byte, följt av samma sexton byte i %_p-format inneslutna i | tecken. Om programmet anropas som hd innebär det detta alternativ.
-d, --two-bytes-decimal
Tvåbytes decimal visning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av åtta mellanslagsseparerade, femkolumniga, nollfyllda, tvåbytesenheter av indata, i osignerad decimal, per rad.
-e, --format format_string
Ange en formatsträng som ska användas för att visa data.
-f, --format-file file
Ange en fil som innehåller en eller flera radmatningsseparerade formatsträngar. Tomma rader och rader vars första icke-blanka tecken är en hash (#) ignoreras.
-L, --color[=when]
Acceptera färgenheter för utdata. Det valfria argumentet "when" kan vara auto, never eller always. Om argumentet "when" utelämnas, är det standard till auto. Färgerna kan inaktiveras; för den aktuella inbyggda standarden se --help-utdata. Se även underavsnittet "Colors" och avsnittet COLORS nedan.
-n, --length length
Tolka endast length bytes av indata.
-o, --two-bytes-octal
Tvåbytes oktal visning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av åtta mellanslagsseparerade, sexkolumniga, nollfyllda, tvåbytesenheter av indata, i oktal, per rad.
-s, --skip offset
Hoppa över offset bytes från början av indata.
-v, --no-squeezing
-v alternativet får hexdump att visa all indata. Utan -v-alternativet ersätts varje grupp av utdata som skulle vara identiska med den omedelbart föregående gruppen av utdata (förutom för inmatningsoffseten) med en rad bestående av en enda asterisk.
-x, --two-bytes-hex
Tvåbytes hexadecimal visning. Visar inmatningsoffset i hexadecimal, följt av åtta mellanslagsseparerade, fyrkolumniga, nollfyllda, tvåbytesenheter av indata, i hexadecimal, per rad.
-h, --help
Visa hjälptext och avsluta.
-V, --version
Visa version och avsluta.
För varje inmatningsfil kopierar hexdump sekventiellt indata till standardutmatning, transformerande data enligt formatsträngarna specificerade med -e och -f-alternativen, i den ordning de specificerades.

FORMAT

En formatsträng innehåller ett valfritt antal format-enheter, separerade med mellanslag. En format-enhet innehåller upp till tre element: ett iterationsantal, ett byteantal och ett format.
Iterationsantalet är ett valfritt positivt heltal, som standard till ett. Varje format tillämpas iteration count gånger.
Byteantalet är ett valfritt positivt heltal. Om det anges definierar det antalet byte som ska tolkas av varje iteration av formatet.
Om ett iterationsantal och/eller ett byteantal anges, måste en enda snedstreck placeras efter iterationsantalet och/eller före byteantalet för att skilja dem åt. Alla mellanslag före eller efter snedstrecket ignoreras.
Formatet är obligatoriskt och måste omges av dubbla citattecken ("). Det tolkas som en fprintf-liknande formatsträng (se fprintf(3)), med följande undantag:
1. En asterisk (*) får inte användas som fältbredd eller precision.
2. Ett byteantal eller fältprecision krävs för varje s-konverteringstecken (till skillnad från fprintf(3)-standarden som skriver ut hela strängen om precisionen inte är specificerad).
3. Konverteringstecknen h, l, n, p och q stöds inte.
4. De enstaka teckensflyktssekvenser som beskrivs i C-standarden stöds.

UTGÅNGSSTATUS

hexdump avslutas med 0 vid framgång och > 0 om ett fel inträffade.

STANDARDER SOM UPPFYLLS

hexdump-verktyget förväntas vara kompatibelt med IEEE Std 1003.2 ("POSIX.2").

EXEMPEL

Visa indata i granskningformat:
```
"%06.6_ao " 12/1 "%3_u "
"\t" "%_p "
"\n"
```
Implementera -x-alternativet:
```
"%07.7_Ax\n"
"%07.7_ax " 8/2 "%04x " "\n"
```
MBR Boot Signature exempel: Markera adresserna med cyan och byten på offset 510 och 511 med grönt om deras värde är 0xAA55, annars rött.
```
"%07.7_Ax_L[cyan]\n"
"%07.7_ax_L[cyan] " 8/2 " %04x_L[green:0xAA55@510-511,!red:0xAA55@510-511] " "\n"
```

FÄRGER

Utdatafärgning implementeras av terminal-colors.d(5)-funktionen. Implicit färgning kan inaktiveras genom en tom fil
```
/etc/terminal-colors.d/hexdump.disable
```
för hexdump-kommandot eller för alla verktyg genom
```
/etc/terminal-colors.d/disable
```
Den användarspecifika $XDG_CONFIG_HOME/terminal-colors.d eller $HOME/.config/terminal-colors.d åsidosätter den globala inställningen.
Notera att utdatafärgningen kan vara aktiverad som standard, och i så fall behöver inte terminal-colors.d-katalogerna existera ännu.

BUGGRAPPORTERING

För felrapporter, använd problemspåraren på https://github.com/util-linux/util-linux/issues.

TILLGÄNGLIGHET

hexdump-kommandot är en del av util-linux-paketet som kan laddas ner från Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
Denna sida är en del av util-linux-projektet (en samling av Linux-verktyg). Information om projektet finns på ⟨https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/⟩.
Om du har en felrapport för denna man-sida, skicka den till util-linux@vger.kernel.org. Denna sida erhölls från projektets uppströms Git-repository ⟨git://git.kernel.org/pub/scm/utils/util-linux/util-linux.git⟩ den 2024-06-14. (Vid den tidpunkten var datumet för den senaste committen som hittades i arkivet 2024-06-10.) Om du upptäcker några renderingsproblem i denna HTML-version av sidan, eller tror att det finns en bättre eller mer uppdaterad källa för sidan, eller om du har korrigeringar eller förbättringar av informationen i detta COLOPHON (som inte är en del av den ursprungliga man-sidan), skicka ett mail till man-pages@man7.org.

util-linux 2.41.devel-537-e... 2024-01-28 HEXDUMP(1)

Sidslut


Det här är en maskinöversättning av linux kommando manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp som har sponsrat Linux.se med webserver.