Fönsterhanterare

Från Wiki.linux.se
Version från den 28 september 2024 kl. 06.11 av Admin (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '== Vad är en fönsterhanterare? == En '''fönsterhanterare''' är ett program som styr hur fönster visas och interagerar på en dators skärm inom en grafisk användarmiljö. Den ansvarar för att hantera placering, storlek, utseende och beteende hos applikationsfönster. Fönsterhanteraren bestämmer till exempel om fönster kan överlappa varandra, hur de flyttas eller ändrar storlek, samt vilka tangentbordsgenvägar som används för att manipulera dem. Det finns...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vad är en fönsterhanterare?

En fönsterhanterare är ett program som styr hur fönster visas och interagerar på en dators skärm inom en grafisk användarmiljö. Den ansvarar för att hantera placering, storlek, utseende och beteende hos applikationsfönster. Fönsterhanteraren bestämmer till exempel om fönster kan överlappa varandra, hur de flyttas eller ändrar storlek, samt vilka tangentbordsgenvägar som används för att manipulera dem.

Det finns olika typer av fönsterhanterare:

  • Överlappande fönsterhanterare (Stacking Window Managers): Tillåter fönster att överlappa varandra, vilket är vanligt i många traditionella skrivbordsmiljöer som GNOME och KDE.
  • Tile-baserade fönsterhanterare (Tiling Window Managers): Arrangerar fönster så att de automatiskt placeras bredvid varandra utan överlappning, vilket maximerar användningen av skärmytan. Exempel inkluderar i3, bspwm och Hyprland.
  • Dynamiska fönsterhanterare: Kombinerar funktioner från både överlappande och tile-baserade hanterare, vilket ger användaren flexibilitet att växla mellan olika layoutstilar.

Fönsterhanterare kan vara fristående eller integrerade i en större skrivbordsmiljö, som också inkluderar andra komponenter som paneler, startmenyer och systeminställningar. Genom att välja en specifik fönsterhanterare kan användare anpassa sin arbetsmiljö för att passa deras arbetsflöde och preferenser, ofta med fokus på effektivitet och produktivitet.

Sidslut



Tack till Datorhjälp.se som har sponsrat Linux.se med webserver.