FreeBSD: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med 'FreeBSD är ett gratis Unix-liknande operativsystem med öppen källkod som härstammar från Berkeley Software Distribution (BSD), som var baserat på Research Unix. Den första versionen av FreeBSD släpptes 1993. 2005 var FreeBSD det populäraste BSD-operativsystemet med öppen källkod och stod för mer än tre fjärdedelar av alla installerade och tillåtet licensierade BSD-system. FreeBSD har likheter med Linux, med två stora skillnader i omfattning och licensier...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 15 december 2022 kl. 07.15

FreeBSD är ett gratis Unix-liknande operativsystem med öppen källkod som härstammar från Berkeley Software Distribution (BSD), som var baserat på Research Unix. Den första versionen av FreeBSD släpptes 1993. 2005 var FreeBSD det populäraste BSD-operativsystemet med öppen källkod och stod för mer än tre fjärdedelar av alla installerade och tillåtet licensierade BSD-system.

FreeBSD har likheter med Linux, med två stora skillnader i omfattning och licensiering: FreeBSD upprätthåller ett komplett system, det vill säga projektet levererar en kärna, drivrutiner, användarlandverktyg och dokumentation, i motsats till att Linux bara levererar en kärna och drivrutiner och förlitar sig på på tredje part för systemprogramvara;FreeBSD-källkoden släpps i allmänhet under en tillåtande BSD-licens, i motsats till copyleft GPL som används av Linux.

FreeBSD-projektet inkluderar ett säkerhetsteam som övervakar all mjukvara som levereras i basdistributionen. Ett brett utbud av ytterligare tredjepartsapplikationer kan installeras från binära paket med hjälp av pakethanteringssystemet pkg eller från källkod via FreeBSD-portar,[6] eller genom att manuellt kompilera källkod.

Mycket av FreeBSDs kodbas har blivit en integrerad del av andra operativsystem som Darwin (basen för macOS, iOS, iPadOS, watchOS och tvOS), TrueNAS (ett NAS/SAN-operativsystem med öppen källkod) och systemmjukvaran för spelkonsolerna PlayStation 3 och PlayStation 4. De andra BSD-systemen (OpenBSD, NetBSD och DragonFly BSD) innehåller också en stor mängd FreeBSD-kod, och vice versa.

Bakgrund

1974 förvärvade professor Bob Fabry vid University of California, Berkeley, en Unix-källlicens från AT&T. Med stöd av finansiering från DARPA började Computer Systems Research Group att modifiera och förbättra AT&T Research Unix. De kallade denna modifierade version "Berkeley Unix" eller "Berkeley Software Distribution" (BSD), och implementerade funktioner som TCP/IP, virtuellt minne och Berkeley Fast File System. BSD-projektet grundades 1976 av Bill Joy. Men eftersom BSD innehöll kod från AT&T Unix, måste alla mottagare först skaffa en licens från AT&T för att kunna använda BSD.[10]

I juni 1989 släpptes "Networking Release 1" eller helt enkelt Net-1 – den första offentliga versionen av BSD. Efter att ha släppt Net-1 föreslog Keith Bostic, en utvecklare av BSD, att ersätta all AT&T-kod med fritt omdistribuerbar kod under den ursprungliga BSD-licensen. Arbetet med att ersätta AT&T-koden började och efter 18 månader byttes mycket av AT&T-koden ut. Men sex filer som innehåller AT&T-kod fanns kvar i kärnan. BSD-utvecklarna bestämde sig för att släppa "Networking Release 2" (Net-2) utan dessa sex filer. Net-2 släpptes 1991

Födelse av FreeBSD

År 1992, flera månader efter lanseringen av Net-2, skrev William och Lynne Jolitz ersättningar för de sex AT&T-filerna, porterade BSD till Intel 80386-baserade mikroprocessorer och kallade deras nya operativsystem 386BSD. De släppte 386BSD via en anonym FTP-server.[10] Utvecklingsflödet för 386BSD var långsamt, och efter en period av försummelse beslutade en grupp 386BSD-användare att förgrena sig på egen hand så att de kunde hålla operativsystemet uppdaterat. Den 19 juni 1993 valdes namnet FreeBSD för projektet.

Den första versionen av FreeBSD släpptes i november 1993.

I början av projektets start gick ett företag vid namn Walnut Creek CDROM, på förslag från de två FreeBSD-utvecklarna, med på att släppa operativsystemet på CD-ROM. Utöver det anställde företaget Jordan Hubbard och David Greenman, drev FreeBSD på sina servrar, sponsrade FreeBSD-konferenser och publicerade FreeBSD-relaterade böcker, inklusive The Complete FreeBSD av Greg Lehey. År 1997 var FreeBSD Walnut Creeks "mest framgångsrika produkt". Företaget bytte senare namn till The FreeBSD Mall och senare iXsystems.

Idag används FreeBSD av många IT-företag som IBM, Nokia, Juniper Networks och NetApp för att bygga sina produkter.[16][17] Vissa delar av Apples Mac OS X-operativsystem är baserade på FreeBSD.[18] Både operativsystemet PlayStation 3 och Nintendo Switch lånar också vissa komponenter från FreeBSD, medan PlayStation 4-operativsystemet härrör från FreeBSD 9.Netflix,WhatsApp, och FlightAware är också exempel på stora, framgångsrika och starkt nätverksorienterade företag som kör FreeBSD.