Linux och skrivare: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 3: Rad 3:
'''Skrivar språk'''
'''Skrivar språk'''


Datorn och skrivaren har ett protokoll som den kommunicera med skrivaren. T.ex HP har ett språk som heter PCL ( ''Printer Command Language''  ) finns olika versioner, även andra märken som t.ex Xerox kan använda PCL för att kommunicera med skrivaren. Så även om inte skrivaren finns i listan, så kan man ibland lägga in PCL-x som skrivaspråk.
Datorn och skrivaren har ett protokoll som den kommunicera med skrivaren. T.ex HP har ett språk som heter [[wikipedia:Printer_Command_Language|PCL]] ( ''Printer Command Language''  ) finns olika versioner, även andra märken som t.ex Xerox kan använda PCL för att kommunicera med skrivaren. Så även om inte skrivaren finns i listan, så kan man ibland lägga in PCL-x som skrivaspråk.


'''Skrivara modeller som funger med Linux'''  
'''Skrivara modeller som funger med Linux'''  

Versionen från 9 december 2022 kl. 13.31

Linux och skrivare fungera ofta bra ihop, om det skrivaren är av bra märke och har något protokoll som Linux stödjer. Det man bör göra innan man köper en skrivare om man har en linux dator, kollar om skrivaren fungera. Har linux stöd skrivaren, så kommer det gå klockrent att installera den t.ex Ubuntu / mint / fedora.

Skrivar språk

Datorn och skrivaren har ett protokoll som den kommunicera med skrivaren. T.ex HP har ett språk som heter PCL ( Printer Command Language ) finns olika versioner, även andra märken som t.ex Xerox kan använda PCL för att kommunicera med skrivaren. Så även om inte skrivaren finns i listan, så kan man ibland lägga in PCL-x som skrivaspråk.

Skrivara modeller som funger med Linux

HP PageWide Pro 477

Skrivare modeller som inte fungera

Epson ET2800