MidnightBSD

Från Wiki.linux.se
Version från den 5 april 2023 kl. 06.48 av Admin (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'MidnightBSD är ett FreeBSD-härlett operativsystem. Ett kritiskt mål med projektet är att skapa en lättanvänd skrivbordsmiljö med grafisk porthantering och systemkonfiguration med Xfce. Den stora majoriteten av operativsystemet kommer att ha en BSD-licens. Vissa programvarupaket använder andra licenser som X.org, GCC och GNUstep. MidnightBSD splittrades från FreeBSD 6.1 beta. Systemet klaffades så att vi kunde anpassa och integrera miljön inklusive portarna oc...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

MidnightBSD är ett FreeBSD-härlett operativsystem. Ett kritiskt mål med projektet är att skapa en lättanvänd skrivbordsmiljö med grafisk porthantering och systemkonfiguration med Xfce. Den stora majoriteten av operativsystemet kommer att ha en BSD-licens. Vissa programvarupaket använder andra licenser som X.org, GCC och GNUstep.

MidnightBSD splittrades från FreeBSD 6.1 beta. Systemet klaffades så att vi kunde anpassa och integrera miljön inklusive portarna och systemkonfigurationen. Vi önskar att systemet ska tilltala nybörjare såväl som mer erfarna BSD-användare. Många operativsystem är under aktiv utveckling; med MidnightBSD vill vi fokusera på optimering och användbarhetsförbättringar för datoranvändare.

FreeBSD-projektet har utvecklat en pålitlig serveroperativmiljö, men ofta förbises användbarhet och prestanda på skrivbordet. Schemaläggning, tilldelning av resurser, säkerhetsinställningar och tillgängligt programstöd bör skräddarsys för datoranvändare. Många av BSD-projekten är skräddarsydda för servrar eller äldre hårdvara. Andra är distributioner av FreeBSD med ett snyggt grafiskt användargränssnitt, men lider fortfarande av servercentrerad design under huven. Vi delade inte FreeBSD som ett resultat av ett fall, utan snarare som en utmärkt utgångspunkt. Det ska ses som en komplimang till FreeBSD-utvecklarna som har arbetat mycket hårt med FreeBSD 5.x och 6.x.

Vi hoppas kunna skapa något unikt. Projektets mål inkluderar:

  • Ett nytt fönster och inloggningshanterare. [Ersatt av Etoile, sedan xfce + mlogind]
  • Centraliserade systeminställningar samtidigt som BSD-stilen bibehålls på kommandoraden.
  • Ett grafiskt portar och pakethanteringssystem. För närvarande använder vi en derivata av FreeBSD-portar. [Nu har vi mports]
  • Arbeta med olika delar av kärnan inklusive syscons, process- och diskschemaläggning, import av FreeBSD- och OpenBSD-drivrutiner, etc.
  • Importera användbara funktioner från DragonFly, MirBSD, OpenBSD och NetBSD.
  • Förbättra säkerheten med liten distraktion för slutanvändaren. [ipfw är aktiverat i 0.2+, sudo lagt till, många andra ändringar kommer]

Texten ovan är översatt version ifrån http://www.midnightbsd.org/about/

Download

MidnightBSD finns även i en 386, dvs 32 bitars version av OS

http://www.midnightbsd.org/download/