NetBSD: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '=== 5.4.3 NetBSD === Att starta en NetBSD-kärna från GRUB är också relativt enkelt: först ställer du in GRUB:s rotenhet, sedan laddar du kärnan och modulerna, och till sist kör du kommandot `boot`. Sätt GRUB:s rotenhet till partitionen som håller NetBSD:s rotsystem. För en disk med en NetBSD-disketikett är detta vanligtvis den första partitionen (a:). I det fallet, och med antagandet att partitionen är på den första hårddisken, ställer du in GRUB:s ro...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 4 september 2024 kl. 06.38

5.4.3 NetBSD

Att starta en NetBSD-kärna från GRUB är också relativt enkelt: först ställer du in GRUB:s rotenhet, sedan laddar du kärnan och modulerna, och till sist kör du kommandot `boot`.

Sätt GRUB:s rotenhet till partitionen som håller NetBSD:s rotsystem. För en disk med en NetBSD-disketikett är detta vanligtvis den första partitionen (a:). I det fallet, och med antagandet att partitionen är på den första hårddisken, ställer du in GRUB:s rotenhet så här:

 grub> insmod part_bsd  
 grub> set root=(hd0,netbsd1)

För en disk med en GUID Partition Table (GPT), och med antagandet att NetBSD:s rotpartition är den tredje GPT-partitionen, gör så här:

 grub> insmod part_gpt  
 grub> set root=(hd0,gpt3)

Ladda kärnan med kommandot `knetbsd`:

 grub> knetbsd /netbsd

Olika alternativ kan ges till `knetbsd`. Dessa alternativ är till största delen desamma som i NetBSD:s startladdare. Till exempel, för att starta systemet i enanvändarläge och med detaljerade meddelanden, gör så här:

 grub> knetbsd /netbsd -s -v

Om det behövs kan du ladda kärnmoduler med kommandot `knetbsd_module_elf`. Ett typiskt exempel är modulen för rotsystemet:

 grub> knetbsd_module_elf /stand/amd64/6.0/modules/ffs/ffs.kmod

Slutligen, kör kommandot `boot` (se boot).

Sidslut

Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Overview.html#Overview

GNU GRUB Manual


Det här är en maskinöversättning av GNU-manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp Stockholm som har sponsrat Linux.se med webserver.