Trisquel: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
Hemsida : https://trisquel.info/
Hemsida : https://trisquel.info/


Senaste versionen : 11.0<BR>
'''Senaste versionen :''' 11.0<BR>'''Släppt den :''' 2023.03.19<BR>'''Plattformar :''' x86-64 ( 64 bitars Intel / AMD )  
Släppt den : 2023.03.19<BR>
Plattformar : x86-64 ( 64 bitars Intel / AMD )  


'''Trisquel''', officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software Foundation. Trisquel är gratis och finansieras av donationer. Trisquels logga är en Triskele.
'''Trisquel''', officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software Foundation. Trisquel är gratis och finansieras av donationer. Trisquels logga är en Triskele.

Versionen från 8 maj 2023 kl. 05.40

Hemsida : https://trisquel.info/

Senaste versionen : 11.0
Släppt den : 2023.03.19
Plattformar : x86-64 ( 64 bitars Intel / AMD )

Trisquel, officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software Foundation. Trisquel är gratis och finansieras av donationer. Trisquels logga är en Triskele.

Trisquel 11.0 "Aramo" lanseringsmeddelande

Vår mest ambitiösa release hittills, Trisquel 11.0 Aramo är ute! Efter omfattande arbete och grundliga tester är vi stolta över att kunna förklara Aramo som produktionsklar. Den här utgåvan ger många förbättringar och täcker fler grunder både vad gäller maskiner som stöds och installationsalternativ. Här är några höjdpunkter av de viktigaste prestationerna som ingår i den här utgåvan:

Nya stödda arkitekturer. Efter tillägget av 32-bitars ARM-stöd i Trisquel 10 introducerar vi nu stöd för 64-bitars ARM- och POWER-arkitekturer, för att utöka alternativen för hårdvarukompatibilitet.

d-i/Netinstall (även kallad "debian-installer") är textlägesinstalleraren för Trisquel, som möjliggör avancerade och anpassade installationer, ofta använda för servrar. Efter att Ubuntu tappade stödet för den här installationsmetoden, gick vi in ​​för att lägga till alla borttagna delar och göra det funktionellt igen, ofta från uppströms Debiankällor.

Webbläsarpaketering: när Ubuntu fortsätter att övergå till snappaketering tog vi på oss uppgiften att fortsätta paketera nyckelkomponenter som Abrowser (vår förbättrade Firefox-derivat) som ett standard .deb-paket. Abrowser fortsätter att erbjuda en helt gratis webbläsare som balanserar integritet och användbarhet.

Kompatibilitet med AMD/ATI-grafikkort. Vi gjorde en specifik ansträngning för att förbättra stödet för dessa kort utan att kräva icke-fria firmware-blobbar. Resultatet är en standardkonfiguration som borde få de flesta av dessa typer av kort att fungera på en grundläggande nivå, utan 2D/3D-acceleration. Vänligen rapportera om du testar det med ett av dessa kort!

Aramo är baserad på Ubuntu 22.04LTS och kommer att få support fram till 2027. Användare av Trisquel 10 Nabia kan uppgradera direkt med hjälp av uppdateringshanteraren eller gör-släpp-uppgradera kommandona på en konsolterminal.

Upplagor

  • Trisquel. Vi behåller MATE (version 1.26 på den här utgåvan) som standard skrivbordsmiljö på grund av dess stora tillgänglighetsstöd, enkla användargränssnitt och inget beroende av 3D-acceleration.
  • Triskel. Vår KDE (v5.92)-baserade utgåva som nu är lika mogen som vår MATE-utgåva är utmärkt för att anpassa designen och funktionaliteten i detalj.
  • Trisquel Mini. Mini-utgåvan körs med LXDE (v0.99.2) och är ett lättviktigt skrivbord perfekt för netbooks, gamla datorer och användare med minimalt resursanvändningsbehov.
  • Trisquel Sugar eller Trisquel On A Sugar Toast (TOAST): Baserat på Sugar learning-plattformen (v0.119), kommer TOAST med dussintals pedagogiska aktiviteter för barn.
  • Nätverksinstallationsavbildning: För att distribuera med ett kommandoradsinstallationsgränssnitt är det idealiskt för servrar och avancerade användare som vill utforska specialdesignade miljöer. GNOME-användare kommer gärna att upptäcka att Trisquel GNOME-miljö har lagts till i aktivitetssteget på d-i-installationsprogrammet.

Dessutom hade den här utgåvan lagt en del ytterligare arbete på Budgie och Kylins alternativa skrivbordsmiljöer för användare som skulle vilja att de testade dem, hjälp oss med lite feedback.

Kommande ändringar

En väntande uppgift som snart kommer igång är omdesignen av huvudwebbplatsen och förbättringen av l10n-stöd och när vi går över till trisquel.org-domänen.

Under Aramos livslängd kommer vi att fortsätta att förbättra installationsstödet för ARM och POWERPC vars grundläggande rootfs finns tillgängliga i vårt cdimage-arkiv.

Med det kontinuerliga stödet från vår community och bidragsgivare kommer vi att fortsätta tillhandahålla ett av de bästa helt gratis operativsystemen och ta oss an de stora tekniska utmaningarna som ligger framför oss. Trisquel är ett ideellt projekt, du kan hjälpa till att upprätthålla det genom att bli medlem, donera eller köpa från vår butik.

Vi kan inte avsluta denna fantastiska release utan att tacka för alla givare som håller projektet igång, och till hackarna Amin Bandali, bill-auger, David L, David Philipe Gil, Denis "GNUtoo" Carikli, "dragestil", Francis Meetze , Jason Self, Joshua Aspinall , Keno Goertz, "knife", "Lappi", Legimet, Mason Hock, Pablo Correa, "Parodper", Simon Josefsson och många andra för all kod, patchar, buggrapporter, översättningar och råd . Speciellt tack till Luis "Ark74" Guzmán, för hans mycket produktiva bidrag, och till den underbara gemenskap som håller projektet igång.

Ladda hem

ISO till flera version av Trisquel kan laddas hem här :
https://ftp.acc.umu.se/mirror/trisquel/iso/


Trisquel egna nerladdningsida :
https://trisquel.info/en/download