initrd

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kommandot: `initrd file [file …]`

Ladda, i ordning, alla initrds för en Linux-kärnavbildning och sätt de lämpliga parametrarna i Linux inställningsområde i minnet. Detta kan endast användas efter att kommandot `linux` (se linux) har körts. Se GNU/Linux för mer information om att starta GNU/Linux. För mer information om initrds, se GNU/Linux-kärnans dokumentation.

En initrd av ny typ (för kärnor nyare än 2.6) som innehåller en fil med ledande sökvägskomponenter kan också genereras under körning. Detta kan göras genom att föranvända ett argument med `newc:`, följt av sökvägen till filen i den nya initrden, ett `:` och sedan GRUB-filsökvägen till fildata som ska inkluderas.

Till exempel:

initrd newc:/etc/ssh/config:(hd0,2)/home/user/.ssh/config \
      newc:/etc/ssh/ssh_host_rsa_key:/etc/ssh/ssh_host_rsa_key \
      /boot/initrd.gz \
      newc:/init:/home/user/init.fixed

Detta kommando kommer att generera två nya initrds i realtid. Den första innehåller sökvägen ‘/etc/ssh/config’ med innehållet i ‘(hd0,2)/home/user/.ssh/config’ och sökvägen ‘/etc/ssh/ssh_host_rsa_key’ med innehållet i ‘/etc/ssh/ssh_host_rsa_key’ på rotenheten. Föräldramappar genereras automatiskt vid behov. Denna första genererade initrd kommer sedan att ha ‘/boot/initrd.gz’ sammanfogad efter sig. Därefter genereras ett annat nytt arkiv med innehållet i ‘/home/user/init.fixed’ i sökvägen ‘/init’ och bifogas till den tidigare sammanfogningen. Slutligen skickas resultatet till kärnan när systemet startar.

Observera att sökvägar som kommer senare har företräde. Så i exemplet ovan kommer den genererade sökvägen ‘/init’ att skriva över alla ‘/init’ i ‘/boot/initrd.gz’. Detta kan vara användbart när det är oönskat eller svårt att ändra huvudinitrden.

Sidslut

Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/initrd.html#initrd

GNU GRUB Manual


Det här är en maskinöversättning av GNU-manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp Stockholm som har sponsrat Linux.se med webserver.