Enkel konfiguration: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 69: Rad 69:
= Sidslut =
= Sidslut =
Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Serial-terminal.html#Serial-terminal
Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Serial-terminal.html#Serial-terminal
[[GNU GRUB Manual]]
[[GNU GRUB Manual]]
<HR>
<HR>

Nuvarande version från 16 september 2024 kl. 07.18

Enkel konfigurationshantering

Programmet grub-mkconfig (se Anropa grub-mkconfig) genererar grub.cfg-filer som är lämpliga för de flesta fall. Det är lämpligt att använda vid uppgradering av en distribution och kommer att upptäcka tillgängliga kärnor och försöka generera menyinlägg för dem.

grub-mkconfig har dock vissa begränsningar. Medan det går att lägga till extra anpassade menyinlägg i slutet av listan genom att redigera /etc/grub.d/40_custom eller skapa /boot/grub/custom.cfg, kan ändring av ordningen på menyinlägg eller ändring av deras titlar kräva komplexa ändringar i shell-skript som finns i /etc/grub.d/. Detta kan förbättras i framtiden. Under tiden uppmuntras de som anser att det skulle vara enklare att skriva grub.cfg direkt att göra det (se [Booting] och [Shell-liknande skriptning]), samt att inaktivera alla system som tillhandahålls av deras distribution för att automatiskt köra grub-mkconfig.

Filen /etc/default/grub styr hur grub-mkconfig fungerar. Den hämtas av ett shell-skript och måste därför vara giltig POSIX shell-inmatning; normalt kommer det bara att vara en sekvens av 'NYCKEL=värde'-rader, men om värdet innehåller mellanslag eller andra specialtecken måste det omges med citattecken. Till exempel:

GRUB_TERMINAL_INPUT="console serial"

Giltiga nycklar i /etc/default/grub är följande:

  • ‘GRUB_DEFAULT’
 Standardmenyinlägg. Detta kan vara ett nummer, vilket identifierar det N:e inlägget i den genererade menyn räknat från noll, eller titeln på ett menyinlägg, eller den speciella strängen ‘saved’. Att använda id kan vara användbart om du vill ställa in ett menyinlägg som standard, även om det kan finnas ett varierande antal inlägg före det.  
 Till exempel, om du har:
menuentry 'Exempel GNU/Linux distribution' --class gnu-linux --id example-gnu-linux {
    ...
}
 Då kan du göra detta till standard genom att använda:
GRUB_DEFAULT=example-gnu-linux
 Tidigare dokumenterades det hur man använder titeln på inlägget. Detta fungerar fortfarande men rekommenderas inte längre eftersom titlar ofta innehåller instabila enhetsnamn och kan översättas.
  • ‘GRUB_SAVEDEFAULT’
 Om detta alternativ är inställt på ‘true’ kommer det att spara det valda inlägget som ett nytt standardinlägg för framtida körningar av GRUB. Detta är endast användbart om ‘GRUB_DEFAULT=saved’; det är ett separat alternativ eftersom ‘GRUB_DEFAULT=saved’ är användbart utan detta alternativ, i kombination med grub-set-default. Ej aktiverat som standard. Detta alternativ förlitar sig på miljöblocket, vilket kanske inte är tillgängligt i alla situationer (se Miljöblock).
  • ‘GRUB_TIMEOUT’
 Starta standardinlägget efter detta antal sekunder efter att menyn visas, om ingen tangent trycks. Standardvärdet är ‘5’. Ställ in till ‘0’ för att starta omedelbart utan att visa menyn, eller till ‘-1’ för att vänta på obestämd tid.
  • ‘GRUB_TIMEOUT_STYLE’
 Om detta alternativ är inställt på ‘menu’, kommer GRUB att visa menyn och sedan vänta på att timeouten som anges av ‘GRUB_TIMEOUT’ går ut innan standardinlägget startas. Tryck på en tangent för att avbryta timeouten.
 Om detta alternativ är inställt på ‘countdown’ eller ‘hidden’, kommer GRUB att vänta på att timeouten som anges av ‘GRUB_TIMEOUT’ går ut innan menyn visas.

---

För mer detaljerad anpassning av grub-mkconfigs utdata kan du redigera skripten i /etc/grub.d direkt. /etc/grub.d/40_custom är särskilt användbar för att lägga till hela anpassade menyinlägg; skriv helt enkelt in de menyinlägg du vill lägga till i slutet av den filen och se till att lämna minst de två första raderna intakta.

9 Använda GRUB via en seriell linje

Detta kapitel beskriver hur man använder stöd för seriella terminaler i GRUB.

Om du har många datorer eller datorer utan skärm/tangentbord kan det vara mycket användbart att styra datorerna genom seriell kommunikation. För att ansluta en dator till en annan via en seriell linje behöver du förbereda en null-modem (korsad) seriell kabel, och du kan behöva ha flerports seriella kort om din dator inte har extra seriella portar. Dessutom krävs en terminal emulator, såsom minicom. För mer information, se operativsystemets manual.

När det gäller GRUB är instruktionen för att ställa in en seriell terminal ganska enkel. Här är ett exempel:

grub> serial --unit=0 --speed=9600
grub> terminal_input serial; terminal_output serial

Kommandot serial initierar den seriella enheten 0 med hastigheten 9600bps. Den seriella enheten 0 kallas vanligtvis 'COM1', så om du vill använda COM2 måste du specificera --unit=1 istället. Detta kommando accepterar många andra alternativ, se serial för mer detaljer.

Utan argument eller med --port=auto, kommer GRUB att försöka använda ACPI när det är tillgängligt för att automatiskt upptäcka standard seriell port och dess konfiguration.

Kommandona terminal_input (se terminal_input) och terminal_output (se terminal_output) väljer vilken typ av terminal du vill använda. I fallet ovan kommer terminalen att vara en seriell terminal, men du kan också passera konsol till kommandot, som terminal_input serial console. I detta fall kommer en terminal där du trycker på någon tangent att väljas som en GRUB-terminal. I exemplet ovan, observera att du behöver sätta båda kommandona på samma kommandorad, eftersom du kommer att förlora möjligheten att skriva kommandon på konsolen efter det första kommandot.

Observera dock att GRUB antar att din terminal emulator är kompatibel med VT100 som standard. Detta gäller för de flesta terminal emulatorer nuförtiden, men du bör skicka alternativet --dumb till kommandot om din terminal emulator inte är VT100-kompatibel eller implementerar få VT100 escape-sekvenser. Om du anger detta alternativ ger GRUB dig ett alternativt menyalternativ, eftersom den normala menyn kräver flera avancerade funktioner från din terminal.


Sidslut

Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Serial-terminal.html#Serial-terminal

GNU GRUB Manual


Det här är en maskinöversättning av GNU-manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp Stockholm som har sponsrat Linux.se med webserver.