Naming convention: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '== 2 Namngivningskonvention == Den enhetssyntax som används i GRUB är lite annorlunda jämfört med vad du kanske har sett tidigare i ditt operativsystem, och du behöver känna till den för att kunna specificera en enhet/partition. Titta på följande exempel och förklaringar: * `(fd0)` ** Först och främst kräver GRUB att enhetsnamnet omges av ‘(’ och ‘)’. Delen ‘fd’ betyder att det är en diskett. Siffran ‘0’ är enhetsnumret, som räknas frå...')
 
 
Rad 42: Rad 42:
https://www.linux.se/kontaka-linux-se/
https://www.linux.se/kontaka-linux-se/
<BR><BR>Tack till [https://datorhjalp.se Datorhjälp.se] som har  sponsrat Linux.se med webserver.
<BR><BR>Tack till [https://datorhjalp.se Datorhjälp.se] som har  sponsrat Linux.se med webserver.
[[Kategori:GRUB]]

Nuvarande version från 16 september 2024 kl. 09.05

2 Namngivningskonvention

Den enhetssyntax som används i GRUB är lite annorlunda jämfört med vad du kanske har sett tidigare i ditt operativsystem, och du behöver känna till den för att kunna specificera en enhet/partition.

Titta på följande exempel och förklaringar:

  • `(fd0)`
    • Först och främst kräver GRUB att enhetsnamnet omges av ‘(’ och ‘)’. Delen ‘fd’ betyder att det är en diskett. Siffran ‘0’ är enhetsnumret, som räknas från noll. Detta uttryck betyder att GRUB kommer att använda hela disketten.
  • `(hd0,msdos2)`
    • Här betyder ‘hd’ att det är en hårddisk. Det första heltalet ‘0’ anger enhetsnumret, det vill säga den första hårddisken. Strängen ‘msdos’ anger partitionsschemat, medan det andra heltalet, ‘2’, anger partitionsnumret (eller PC-slice-numret i BSD-termer). Partitionsnummer räknas från ett, inte från noll (som var fallet i tidigare versioner av GRUB). Detta uttryck betyder den andra partitionen på den första hårddisken. I detta fall använder GRUB en partition på disken, istället för hela disken.
  • `(hd0,msdos5)`
    • Detta specificerar den första utökade partitionen på den första hårddisken. Observera att partitionsnumren för utökade partitioner räknas från ‘5’, oavsett det faktiska antalet primära partitioner på din hårddisk.
  • `(hd1,msdos1,bsd1)`
    • Detta betyder BSD-‘a’-partitionen på det första PC-slice-numret på den andra hårddisken.

För att faktiskt komma åt diskar eller partitioner med GRUB behöver du naturligtvis använda enhetsspecifikationen i ett kommando, som ‘set root=(fd0)’ eller ‘parttool (hd0,msdos3) hidden-’. För att hjälpa dig att ta reda på vilket nummer som specificerar en partition du vill ha, har GRUB:s kommandoradsalternativ (se Kommandoradsgränssnitt) argumentkomplettering. Detta betyder att du till exempel bara behöver skriva:

  • `set root=(`

följt av TAB, och GRUB kommer att visa listan över enheter, partitioner eller filnamn. Så det borde vara ganska enkelt att bestämma namnet på din målgivna partition, även med minimal kunskap om syntaxen.

Observera att GRUB inte skiljer mellan IDE och SCSI - den räknar helt enkelt enhetsnumren från noll, oavsett deras typ. Normalt är IDE-enhetsnummer lägre än SCSI-enhetsnummer, även om det inte är sant om du ändrar startsekvensen genom att byta IDE- och SCSI-enheter i din BIOS.

Nu är frågan hur man specificerar en fil? Titta igen på ett exempel:

  • `(hd0,msdos1)/vmlinuz`
    • Detta specificerar filen med namnet ‘vmlinuz’, som finns på den första partitionen på den första hårddisken. Observera att argumentkomplettering fungerar även med filnamn.

Det var enkelt, erkänn det. Läs nu nästa kapitel för att ta reda på hur du faktiskt installerar GRUB på din enhet.


Sidslut

Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Naming-convention.html#Naming-convention

GNU GRUB Manual


Det här är en maskinöversättning av GNU-manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp.se som har sponsrat Linux.se med webserver.