Något användbart
Här är översättningen av avsnittet "Something Useful" till svenska, formaterad för MediaWiki:
```mediawiki
- Något Användbart
- Låt oss nu göra något mer användbart. Vi kommer att kontrollera vilken typ av webbläsare besökaren använder. För detta kontrollerar vi användaragentsträngen som webbläsaren skickar som en del av HTTP-begäran. Denna information lagras i en variabel. Variabler börjar alltid med ett dollartecken i PHP. Variabeln som vi är intresserade av just nu är $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'].
- Not
- $_SERVER är en speciell reserverad PHP-variabel som innehåller all webbserverinformation. Den är känd som en superglobal. Se den relaterade manualsidan om superglobaler för mer information.
För att visa denna variabel kan du enkelt göra:
- Exempel #1 Skriva ut en variabel (Array-element)
<?php echo $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; ?>
Ett exempel på utdata från detta skript kan vara:
Mozilla/5.0 (Linux) Firefox/112.0 Det finns många typer av variabler tillgängliga i PHP. I exemplet ovan skrev vi ut ett element från en Array-variabel. Arrayer kan vara mycket användbara.
$_SERVER är bara en variabel som PHP automatiskt gör tillgänglig för dig. En lista kan ses i avsnittet Reserverade Variabler i manualen eller du kan få en komplett lista över dem genom att titta på utdatan från phpinfo()-funktionen som användes i exemplet i föregående avsnitt.
Du kan placera flera PHP-uttalanden inuti en PHP-tag och skapa små kodblock som gör mer än bara ett enda echo. Till exempel, om du vill kontrollera för Firefox kan du göra så här:
- Exempel #2 Exempel som använder kontrollstrukturer och funktioner
<?php if (str_contains($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'Firefox')) { echo 'Du använder Firefox.'; } ?>
Ett exempel på utdata från detta skript kan vara:
Du använder Firefox. Här introducerar vi ett par nya koncept. Vi har ett if-uttalande. Om du är bekant med den grundläggande syntaxen som används av C-språket, bör detta se logiskt ut för dig. Annars bör du förmodligen ta en introducerande PHP-bok och läsa de första kapitlen, eller läsa språkreferensdelen i manualen.
Det andra konceptet vi introducerade var anropet till funktionen str_contains(). str_contains() är en funktion inbyggd i PHP som avgör om en given sträng innehåller en annan sträng. I detta fall letar vi efter 'Firefox' (så kallad nål) inuti $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] (så kallat hö). Om nålen hittas inuti höet returnerar funktionen sant. Annars returnerar den falskt. Om det returnerar sant, utvärderas if-uttrycket till sant och koden inom dess {måsvingar} körs. Annars körs inte koden. Känn dig fri att skapa liknande exempel, med if, else och andra funktioner som strtoupper() och strlen(). Varje relaterad manual sida innehåller också exempel. Om du är osäker på hur man använder funktioner, vill du läsa både manualsidan om hur man läser en funktionsdefinition och avsnittet om PHP-funktioner.
Vi kan ta detta ett steg längre och visa hur du kan hoppa in och ut ur PHP-läge även mitt i en PHP-block:
- Exempel #3 Blanda både HTML och PHP-lägen
<?php if (str_contains($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'Firefox')) { ?> <h3>str_contains() returnerade sant</h3> <p>Du använder Firefox</p> <?php } else { ?> <h3>str_contains() returnerade falskt</h3> <p>Du använder inte Firefox</p> <?php } ?>
Ett exempel på utdata från detta skript kan vara:
str_contains() returnerade sant
Du använder Firefox
Istället för att använda ett PHP echo-uttalande för att skriva ut något, hoppade vi ut ur PHP-läget och skickade bara ren HTML. Den viktiga och kraftfulla punkten att notera här är att det logiska flödet i skriptet förblir intakt. Endast en av HTML-blocken kommer att skickas till betraktaren beroende på resultatet av str_contains(). Med andra ord beror det på om strängen Firefox hittades eller inte.