Find

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

FIND(1)

Allmänna kommandomanualer FIND(1)

NAMN

  • find - sök efter filer i en katalogstruktur

SYNTAX

  • find [-H] [-L] [-P] [-D debugval] [-O nivå] [startpunkt...] [uttryck]

BESKRIVNING

  • Denna manual sida dokumenterar GNU-versionen av find. GNU find söker igenom katalogträdet med start från varje angiven startpunkt genom att utvärdera det givna uttrycket från vänster till höger, enligt reglerna för prioritetsordning (se avsnitt OPERATORER), tills resultatet är känt (den vänstra sidan är falsk för och-operationer, sann för eller), vid vilken punkt find går vidare till nästa filnamn. Om ingen startpunkt anges, antas '.'.
  • Om du använder find i en miljö där säkerheten är viktig (till exempel om du använder den för att söka i kataloger som är skrivbara av andra användare), bör du läsa kapitlet 'Säkerhetsöverväganden' i dokumentationen för findutils, som heter Finding Files och kommer med findutils. Detta dokument innehåller också mycket mer detaljer och diskussion än denna manual, så det kan vara en mer användbar informationskälla.

ALTERNATIV

  • Alternativen -H, -L och -P styr behandlingen av symboliska länkar. Kommandoradsargument efter dessa tas att vara namn på filer eller kataloger som ska undersökas, upp till det första argumentet som börjar med '-', eller argumentet '(' eller '!'. Detta argument och eventuella efterföljande argument tas att vara uttrycket som beskriver vad som ska sökas efter. Om inga sökvägar anges används den aktuella katalogen. Om inget uttryck anges används uttrycket -print (men du bör troligen överväga att använda -print0 istället, hur som helst).

UTTRYCK

  • Delen av kommandoraden efter listan över startpunkter är uttrycket. Detta är en slags frågespecifikation som beskriver hur vi matchar filer och vad vi gör med de filer som matchades. Ett uttryck är sammansatt av en sekvens av saker:
    • Tester Tester returnerar ett sant eller falskt värde, vanligtvis baserat på någon egenskap hos en fil vi överväger. Testet -empty till exempel är sant endast när den aktuella filen är tom.
    • Åtgärder Åtgärder har sido effekter (som att skriva ut något på standardutmatningen) och returnerar antingen sant eller falskt, vanligtvis baserat på om de är framgångsrika eller inte. Åtgärden -print till exempel skriver ut namnet på den aktuella filen på standardutmatningen.
    • Globala alternativ Globala alternativ påverkar driften av tester och åtgärder som anges på någon del av kommandoraden. Globala alternativ returnerar alltid sant. Alternativet -depth till exempel får find att genomgå filsystemet i en djupförst ordning.
    • Positionella alternativ Positionella alternativ påverkar endast tester eller åtgärder som följer dem. Positionella alternativ returnerar alltid sant. Alternativet -regextype till exempel är positionellt och specificerar det reguljära uttrycksdialekt för reguljära uttryck som förekommer senare på kommandoraden.
    • Operatorer Operatorer sammankopplar de andra objekten inom uttrycket. De inkluderar till exempel -o (betyder logiskt ELLER) och -a (betyder logiskt OCH). Där en operator saknas, antas -a.

SE OCKSÅ

KOLOFON

  • Denna sida är en del av findutils (sökverktyg) projektet. Information om projektet finns på ⟨http://www.gnu.org/software/findutils/⟩. Om du har en felrapport för denna manualsida, se ⟨https://savannah.gnu.org/bugs/?group=findutils⟩. Denna sida erhölls från projektets uppströms Git-förråd ⟨git://git.savannah.gnu.org/findutils.git⟩ den 2024-06-14. (Vid den tiden var datumet för det senaste inlägget som hittades i förrådet 2024-06-03.) Om du upptäcker några renderingproblem i denna HTML-version av sidan, eller du tror att det finns en bättre eller mer uppdaterad källa för sidan, eller du har korrigeringar eller förbättringar till informationen i denna KOLOFON (som inte är en del av den ursprungliga manualsida), skicka ett mail till man-pages@man7.org


Sidslut


Det här är en maskinöversättning av linux kommando manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp som har sponsrat Linux.se med webserver.