gptsync

Från Wiki.linux.se
Version från den 23 september 2024 kl. 08.19 av Admin (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '== gptsync == '''Kommandonamn:''' gptsync '''Syntax:''' <code>gptsync enhet [partition[+/-[typ]]] …</code> '''Beskrivning:''' Diskar som använder GUID Partition Table (GPT) har även en äldre Master Boot Record (MBR) partitionstabell för kompatibilitet med BIOS och äldre operativsystem. Den äldre MBR kan endast representera en begränsad delmängd av GPT-partitionsposter. Detta kommando fyller den äldre MBR med de specificerade partitionsposterna på enheten...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

gptsync

Kommandonamn: gptsync

Syntax: gptsync enhet [partition[+/-[typ]]] …

Beskrivning: Diskar som använder GUID Partition Table (GPT) har även en äldre Master Boot Record (MBR) partitionstabell för kompatibilitet med BIOS och äldre operativsystem. Den äldre MBR kan endast representera en begränsad delmängd av GPT-partitionsposter.

Detta kommando fyller den äldre MBR med de specificerade partitionsposterna på enheten. Upp till tre partitioner kan användas.

typ är en MBR-partitionstypkod; prefixa med '0x' om du vill ange detta i hexadecimalt format. Separatorn mellan partition och typ kan vara '+' för att göra partitionen aktiv, eller '-' för att göra den inaktiv; endast en partition kan vara aktiv. Om både separatorn och typen utelämnas, kommer partitionen att vara inaktiv.

Exempel:

  • gptsync /dev/sda [1+0x83] [2-0x07] – Gör partition 1 på /dev/sda aktiv med typkod 0x83 och partition 2 inaktiv med typkod 0x07.
  • gptsync /dev/sdb 3+0x82 – Gör partition 3 på /dev/sdb aktiv med typkod 0x82.
  • gptsync /dev/sdc 4- – Gör partition 4 på /dev/sdc inaktiv utan att ändra typkod.

Sidslut

Orginalhemsidan på Engelska : https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/gptsync.html#gptsync

GNU GRUB Manual

Det är här är en maskinöversättning av GNU-manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp.se som har sponsrat Linux.se med webserver.