Vad kan PHP göra?

Från Wiki.linux.se
Version från den 12 augusti 2024 kl. 05.34 av Admin (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vad kan PHP göra?
PHP kan göra nästan allt. PHP är främst inriktat på server-sideskriptning, vilket innebär att det kan utföra alla uppgifter som andra CGI-program kan, såsom att samla in formulärdata, generera dynamiskt sidinnehåll eller skicka och ta emot cookies. Men PHP kan göra mycket mer än så.

Det finns två huvudsakliga områden där PHP-skript används:

Server-sideskriptning
Detta är det mest traditionella och huvudsakliga användningsområdet för PHP. För att detta ska fungera behövs tre saker: PHP-tolkaren (antingen som CGI eller som en servermodul), en webbserver och en webbläsare. Du behöver köra webbservern med PHP installerat. Du kan sedan se PHP-programmets utdata med en webbläsare, genom att visa PHP-sidan via servern. Allt detta kan köras på din egen dator om du bara experimenterar med PHP-programmering. Se installationsinstruktionerna för mer information.
Kommandoradsskriptning
Du kan skapa ett PHP-skript för att köra det utan någon server eller webbläsare. Du behöver endast PHP-tolkaren för att använda det på detta sätt. Detta är idealiskt för skript som regelbundet körs med cron (på Unix eller Linux) eller Task Scheduler (på Windows). Dessa skript kan också användas för enkla textbearbetningsuppgifter. Se avsnittet om kommandoradsanvändning av PHP för mer information.

PHP kan användas på alla stora operativsystem, inklusive Linux, många Unix-varianter (som HP-UX, Solaris och OpenBSD), Microsoft Windows, macOS, RISC OS och sannolikt andra. PHP har också stöd för de flesta av dagens webbservrar, inklusive Apache, IIS och många andra. Detta inkluderar alla webbservrar som kan använda FastCGI PHP-binärfilen, som lighttpd och nginx. PHP fungerar antingen som en modul eller som en CGI-processor.

Med PHP har du friheten att välja operativsystem och webbserver. Dessutom har du valet att använda antingen procedurprogrammering eller objektorienterad programmering (OOP), eller en blandning av båda.

Med PHP är du inte begränsad till att endast producera HTML. PHP:s möjligheter inkluderar att skapa rika filtyper, såsom bilder eller PDF-filer, kryptera data och skicka e-post. Du kan också enkelt producera text, såsom JSON eller XML. PHP kan autogenerera dessa filer och spara dem i filsystemet istället för att skriva ut dem, vilket skapar en server-sidescache för ditt dynamiska innehåll.

En av de starkaste och mest betydande egenskaperna hos PHP är dess stöd för ett brett utbud av databaser. Att skriva en databasaktiverad webbsida är otroligt enkelt med hjälp av en av de databasspecifika tilläggen (t.ex. för MySQL), eller med hjälp av ett abstraktionslager som PDO, eller genom att ansluta till vilken databas som helst som stöder Open Database Connection-standard via ODBC-tillägget. Andra databaser kan använda cURL eller sockets, som CouchDB.

PHP har också stöd för att kommunicera med andra tjänster med protokoll som LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (på Windows) och otaliga andra. Du kan också öppna råa nätverkssocklar och interagera med användning av vilket annat protokoll som helst. PHP har stöd för WDDX-komplex datadelning mellan praktiskt taget alla webbprogrammeringsspråk. När det gäller samverkan har PHP stöd för att skapa Java-objekt och använda dem transparent som PHP-objekt.

PHP har användbara textbehandlingsfunktioner, som inkluderar Perl-kompatibla reguljära uttryck (PCRE), och många tillägg och verktyg för att analysera och komma åt XML-dokument. PHP standardiserar alla XML-tillägg på den solida grunden av libxml2 och utökar funktionsuppsättningen genom att lägga till stöd för SimpleXML, XMLReader och XMLWriter.

Och många andra intressanta tillägg finns, som är kategoriserade både alfabetiskt och efter kategori. Och det finns ytterligare PECL-tillägg som kan eller inte kan dokumenteras inom PHP-handboken själv, som XDebug.

Som du ser räcker inte denna sida för att lista alla funktioner och fördelar som PHP kan erbjuda. Läs vidare i avsnitten om att installera PHP och se funktionsreferensdelen för förklaring av de tillägg som nämns här.

PHP