GNU/Linux:

Från Wiki.linux.se
Version från den 4 september 2024 kl. 06.36 av Admin (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '=== 5.4.2 GNU/Linux === Det är relativt enkelt att starta GNU/Linux från GRUB, eftersom det påminner om att starta ett Multiboot-kompatibelt operativsystem. Sätt GRUB:s rotenhet till samma enhet som GNU/Linux använder. Kommandot `search --set=root --file /vmlinuz` eller liknande kan hjälpa dig (se search). Ladda kärnan med kommandot `linux` (se linux): grub> linux /vmlinuz root=/dev/sda1 Om du behöver specificera några kärnparametrar, lägg bara...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

5.4.2 GNU/Linux

Det är relativt enkelt att starta GNU/Linux från GRUB, eftersom det påminner om att starta ett Multiboot-kompatibelt operativsystem.

Sätt GRUB:s rotenhet till samma enhet som GNU/Linux använder. Kommandot `search --set=root --file /vmlinuz` eller liknande kan hjälpa dig (se search). Ladda kärnan med kommandot `linux` (se linux):

 grub> linux /vmlinuz root=/dev/sda1

Om du behöver specificera några kärnparametrar, lägg bara till dem i kommandot. Till exempel, för att stänga av `acpi`, gör så här:

 grub> linux /vmlinuz root=/dev/sda1 acpi=off

Se dokumentationen i Linux-källkodsträdet för fullständig information om tillgängliga alternativ.

Med `linux` använder GRUB 32-bitarsprotokollet. Vissa BIOS-tjänster som APM eller EDD är inte tillgängliga med detta protokoll. I sådana fall behöver du använda `linux16`:

 grub> linux16 /vmlinuz root=/dev/sda1 acpi=off

Om du använder en initrd, kör kommandot `initrd` (se initrd) efter `linux`:

 grub> initrd /initrd

Om du använde `linux16` behöver du använda `initrd16`:

 grub> initrd16 /initrd

Slutligen, kör kommandot `boot` (se boot).

Sidslut

Orginalhemsidan på Engelska :https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/GNU_002fLinux.html#GNU_002fLinux

GNU GRUB Manual


Det här är en maskinöversättning av GNU-manualen till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på https://www.linux.se/kontaka-linux-se/

Tack till Datorhjälp Stockholm som har sponsrat Linux.se med webserver.