fstrim
NAME
fstrim - släng bort oanvända block på ett monterat filsystem
SYNOPSIS
fstrim [-Aav] [-o offset] [-l längd] [-m minsta-storlek] [monteringspunkt]
BESKRIVNING
fstrim används på ett monterat filsystem för att slänga (eller "trimma") block som inte används av filsystemet. Detta är användbart för solid-state-diskar (SSD:er) och tunnt tilldelad lagring.
Som standard kommer fstrim att slänga alla oanvända block i filsystemet. Alternativ kan användas för att ändra detta beteende baserat på intervall eller storlek, som förklaras nedan.
Argumentet monteringspunkt är sökvägen till katalogen där filsystemet är monterat och krävs när -A, -a, --fstab eller --all inte specificeras.
Att köra fstrim ofta, eller till och med använda mount -o discard, kan negativt påverka livslängden på lågkvalitativa SSD-enheter. För de flesta desktop- och serversystem är en lämplig trimfrekvens en gång i veckan. Observera att inte alla enheter stöder en köad trim, så varje trim-kommando medför en prestandapåverkan på vad som helst som försöker använda disken samtidigt.
ALTERNATIV
Värdena för offset, längd och minsta-storlek kan följas av multiplikativa suffix som KiB (=1024), MiB (=1024*1024), och så vidare för GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB och YiB (iB är valfritt, t.ex. "K" har samma betydelse som "KiB") eller suffixen KB (=1000), MB (=1000*1000), och så vidare för GB, TB, PB, EB, ZB och YB.
- -A, --fstab
Trimma alla monterade filsystem som nämns i /etc/fstab på enheter som stöder slängningsoperationen. Rotfilsystemet bestäms från kärnans kommandorad om det saknas i filen. De andra angivna alternativen, såsom --offset, --length och --minimum, tillämpas på alla dessa enheter. Fel från filsystem som inte stöder slängningsoperationen, skrivskyddade enheter, autofs och skrivskyddade filsystem ignoreras tyst. Filsystem med "X-fstrim.notrim" monteringsalternativet hoppas över.
- -a, --all
Trimma alla monterade filsystem på enheter som stöder slängningsoperationen. De andra angivna alternativen, såsom --offset, --length och --minimum, tillämpas på alla dessa enheter. Fel från filsystem som inte stöder slängningsoperationen, skrivskyddade enheter och skrivskyddade filsystem ignoreras tyst.
- -n, --dry-run
Detta alternativ utför allt förutom att faktiskt anropa FITRIM ioctl.
- -o, --offset offset
Byte-offset i filsystemet från vilket man ska börja söka efter fria block att slänga. Standardvärdet är noll, vilket börjar vid filsystemets början.
- -l, --length längd
Antalet byte (efter startpunkten) att söka efter fria block att slänga. Om det specificerade värdet överskrider filsystemets storleksgräns kommer fstrim att sluta vid filsystemets storleksgräns. Standardvärdet sträcker sig till filsystemets slut.
- -I, --listed-in lista
Specificerar en kolonseparerad lista av filer i fstab eller kernel mountinfo-format. Alla saknade eller tomma filer ignoreras tyst. Utvärderingen av listan stoppar efter den första icke-tomma filen. Till exempel:
--listed-in /etc/fstab:/proc/self/mountinfo.
Filsystem med "X-fstrim.notrim" monteringsalternativet i fstab hoppas över.
- -m, --minimum minsta-storlek
Minsta sammanhängande fria område att slänga, i byte. (Detta värde rundas internt upp till ett multipel av filsystemets blockstorlek.) Fria områden som är mindre än detta kommer att ignoreras och fstrim kommer att justera minimum om det är mindre än enhetens minimum, och rapportera det (fstrim_range.minlen) tillbaka till användarutrymmet. Genom att öka detta värde kommer fstrim-operationen att slutföras snabbare för filsystem med dåligt fragmenterad ledig yta, även om inte alla block kommer att slängas. Standardvärdet är noll, vilket slänger varje fritt block.
- -t, --types lista
Specificerar tillåtna eller förbjudna filsystemstyper när det används med --all eller --fstab. Listan är en kommaseparerad lista av filsystemnamn. Listan följer hur mount -t utvärderar typpatterns. Endast specificerade filsystemstyper är tillåtna. Alla specificerade typer är förbjudna om listan är prefixad med "no" eller varje filsystem är prefixat med "no" är förbjudet. Om alternativet inte används, är alla filsystem (förutom "autofs") tillåtna.
- -v, --verbose
Verbos exekvering. Med detta alternativ kommer fstrim att outputa antalet byte som passerat från filsystemet ner till blockstacken till enheten för potentiell slängning. Detta antal är ett maximalt slängningsbelopp från lagringsenhetens perspektiv, eftersom FITRIM ioctl kallade upprepade gånger kommer att fortsätta skicka samma sektorer för slängning upprepade gånger.
fstrim kommer att rapportera samma potentiella slängda byte varje gång, men endast sektorer som har skrivits till mellan slängningarna kommer faktiskt att slängas av lagringsenheten. Vidare förbehåller sig kärnans blocklager rätten att justera slängningsområden för att passa RAID-stripe geometri, icke-trimmable enheter i en LVM-setup, etc. Dessa reduktioner skulle inte återspeglas i fstrim_range.len (alternativet --length).
- --quiet-unsupported
Undertryck felmeddelanden om trim-operationen (ioctl) inte stöds. Detta alternativ är avsett att användas i systemd-tjänstfiler eller i cron(8) skript för att dölja varningar som är resultat av kända problem, såsom NTFS-drivrutinen som rapporterar "Bad file descriptor" när enheten är monterad skrivskyddat, eller brist på filsystemsstöd för ioctl FITRIM-anropet. Detta alternativ rensar också utgångsstatus när icke-stödda filsystem specificeras i fstrim-kommandoraden.
- -h, --help
Visa hjälputtext och avsluta.
- -V, --version
Visa version och avsluta.
EXIT STATUS
fstrim har följande utgångsstatusvärden:
- 0
Framgång
- 1
Fel
- 32
Alla misslyckades
- 64
Vissa filsystemstrimmar har lyckats, vissa misslyckades
Kommandot fstrim --all returnerar 0 (allt lyckades), 32 (allt misslyckades) eller 64 (vissa misslyckades, vissa lyckades).
Exempel på användning av fstrim
Här är fem exempel på hur du kan använda kommandot fstrim:
Trimma ett specifikt monterat filsystem
Trimma alla oanvända block på det monterade filsystemet `/home`.
sudo fstrim /home
*Detta kommando skickar en trimförfrågan för alla oanvända block på filsystemet monterat vid `/home`.*
Trimma alla monterade filsystem enligt /etc/fstab
Trimma alla filsystem som är listade i `/etc/fstab` och som stöder discard-operationen.
sudo fstrim -a
*Med alternativet `-a` (`--all`) kommer `fstrim` att trimma alla monterade filsystem som stöds enligt konfigurationen i `/etc/fstab`.*
Utföra en torrkörning (dry run) utan att faktiskt trimma
Visa vilka block som skulle trimmas utan att utföra själva trimningen.
sudo fstrim -n /var
*Alternativet `-n` (`--dry-run`) gör att `fstrim` rapporterar vilka block som skulle trimmas utan att ändra något på disken.*
Trimma med specifik byte-offset och längd
Trimma oanvända block med en byte-offset på 1 MiB och en längd på 500 MiB på filsystemet `/data`.
sudo fstrim -o 1MiB -l 500MiB /data
*Här anger `-o` (`--offset`) var trimningen ska börja och `-l` (`--length`) hur mycket data som ska trimmas.*
Trimma alla filsystem med ett minimum antal byte som ska trimmas
Trimma alla monterade filsystem där minst 10 MiB sammanhängande fria block ska trimmas.
sudo fstrim -a -m 10MiB
*Alternativet `-m` (`--minimum`) specificerar den minsta storleken på fria block som ska trimmas, vilket kan snabba upp trimprocessen på filsystem med fragmenterad ledig yta.*
FÖRFATTARE
Lukas Czerner <lczerner@redhat.com>, Karel Zak <kzak@redhat.com>
SE OCKSÅ
- blkdiscard(8), mount(8)
RAPPORTERA FEL
För felrapporteringar, använd ärendetjänsten på GitHub - util-linux/util-linux/issues.
TILLGÄNGLIGHET
fstrim-kommandot är en del av paketet util-linux som kan laddas ner från Linux Kernel Archive: Linux Kernel Archive.
Denna sida är en del av util-linux-projektet (en samling av Linux-verktyg). Information om projektet finns på [1].
Om du har en felrapport för denna manual sida, skicka den till util-linux@vger.kernel.org.
Denna sida erhölls från projektets upstream Git-förråd: Git - util-linux/util-linux.git den 2024-06-14. (Vid den tiden var datumet för den senaste commiten som hittades i förrådet 2024-06-10.)
Om du upptäcker några renderingproblem i denna HTML-version av sidan, eller om du tror att det finns en bättre eller mer uppdaterad källa för sidan, eller om du har korrigeringar eller förbättringar till informationen i denna COLOFON (vilket inte är en del av den ursprungliga manualen), skicka ett mail till man-pages@man7.org.
Sidslut
Orginalhemsidan på Engelska :https://man7.org/linux/man-pages/man8/fstrim.8.html
Det är här är en maskinöversättning av manualsidorna till svenska. Om du hittar fel är vi tacksamma om du rapporterar dem via formuläret som finns på
https://www.linux.se/kontaka-linux-se/
Tack till Datorhjälp Stockholm som har sponsrat Linux.se med webserver.