ArcLinux: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 31: Rad 31:


==== Akutell version ====
==== Akutell version ====
2023.10.14
2024-04-01
 
https://ftp.lysator.liu.se/pub/archlinux/iso/2024.04.01/


==== Ladda hem ====
==== Ladda hem ====

Versionen från 3 april 2024 kl. 16.39

Arch Linux är en linuxdistribution skapad av Judd Vinet vilken är skapad för att vara minimlistisk och lättanvänd. Arch Linux är till viss del inspirerat av CRUX och är precis som CRUX optimerad för i686-processorer. Arch Linux har ett annat versionssystem än normalt, eftersom nya versionsnummer endast indikerar ändringar i installationsprogrammet och programpaketen som ingår i installations-CD:n, och inte hela distributionen. Det kommer nya versioner av paketet på deras webbsida när som helst. Denna typ av släpp kallas "rullande", (eng. "rolling release"). Detta innebär att hela systemet alltid hålls uppdaterat, utan att man behöver ladda hem varje ny version av distributionen var sjätte månad.


Arch Linux är en minimalistisk och användarcentrerad Linux-distribution som är känd för sin enkelhet, anpassningsbarhet och "bygg-det-själv"-filosofi. Den skapades av Judd Vinet och släpptes för första gången år 2002. Arch Linux är inte lika användarvänlig som mer nybörjarvänliga distributioner som Ubuntu, men det är mycket populärt bland avancerade användare och entusiaster.

Här är några viktiga egenskaper och aspekter av Arch Linux:

Rolling Release-modell

Arch Linux följer en rullande utgivningsmodell, vilket innebär att det inte finns några stora versionsnummer som Ubuntu 20.04 eller Fedora 33. Istället uppdateras programvaran kontinuerligt, så användare alltid har tillgång till de senaste funktionerna och säkerhetsfixarna.

Minimalistisk installationsprocess

När du installerar Arch Linux från grunden, får du bara en grundläggande systemkärna och några grundläggande kommandoradsverktyg. Det är upp till dig att bygga upp systemet och installera de programvarukomponenter som du behöver. Detta gör Arch extremt anpassningsbart, men kräver också mer teknisk kompetens.

Pacman paketförvaltning

Arch Linux använder Pacman, en kommandoradsbaserad pakethanterare, för att hantera programinstallation och -uppdateringar. Pacman gör det enkelt att hitta och installera program från de officiella paketarkiven samt från användargemenskapens arkiv.

Arch User Repository (AUR):

AUR är en viktig funktion som låter användare bidra med och distribuera paket som inte finns i de officiella arkiven. Detta gör det möjligt att installera en bredare uppsättning programvara.

Användarcentrerad dokumentation

Arch Wiki är en omfattande och uppdaterad källa till information om installation, konfiguration och felsökning av Arch Linux. Det är en värdefull resurs för Arch-användare.

Aktiv och engagerad användargemenskap

Arch Linux har en entusiastisk och aktiv användargemenskap som erbjuder stöd och hjälp på forum och IRC-kanaler.

Fri och öppen källkod:

Precis som de flesta Linux-distributioner bygger Arch Linux på öppen källkod, vilket innebär att användare har fullständig kontroll över sina system och programvaran de använder.

Sammanfattningsvis är Arch Linux en distribution som är idealisk för användare som vill ha fullständig kontroll över sitt operativsystem och inte räds att utforska och lära sig mer om hur Linux fungerar. Det är inte lämpligt för nybörjare, men för de som har kunskap och tålamod är Arch Linux en kraftfull plattform för att skapa en skräddarsydd Linux-miljö.

Akutell version

2024-04-01

https://ftp.lysator.liu.se/pub/archlinux/iso/2024.04.01/

Ladda hem

2023.10.14

https://ftp.lysator.liu.se/pub/archlinux/iso/2023.10.14/

2023.09.01

https://ftp.ludd.ltu.se/mirrors/archlinux/iso/2023.09.01/

Hemsida

https://archlinux.org/download/