BIOS

Från Wiki.linux.se
Version från den 17 november 2023 kl. 13.03 av Admin (diskussion | bidrag) (→‎Uppstart och Självtestning (POST))
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

BIOS (Basic Input/Output System)

Inledning

BIOS, Basic Input/Output System, är en grundläggande komponent i datorer, särskilt i tidiga persondatorer. Det fungerar som en bro mellan datorns hårdvara och operativsystem. Denna artikel utforskar BIOS historia, dess utveckling från de första IBM PC-datorerna, och ger en teknisk översikt.

Historisk Bakgrund

Ursprung med IBM PC

BIOS introducerades först i IBM:s persondatorer på tidigt 1980-tal. Det var en viktig del av IBM PC-arkitekturen, vilket möjliggjorde standardisering av hårdvaruinteraktioner för olika operativsystem.

Utveckling och Standardisering

Under 1980- och 1990-talen blev BIOS en standard för PC-kompatibla system. Dess roll utökades för att inkludera systemtest vid uppstart (POST), bootloader-funktionalitet, och grundläggande enhetsstyrning.

Tekniska Aspekter av BIOS

Uppstart och Självtestning (POST)

BIOS initierar Power-On Self Test (POST) vid datorns uppstart för att verifiera att all kritisk hårdvara fungerar korrekt.

Enhetshantering

BIOS tillhandahåller lågnivåstöd för standardenheter som tangentbord, skärm och hårddiskar.

Användargränssnitt

Det erbjuder ett grundläggande användargränssnitt för att ändra systeminställningar, känt som BIOS-inställningsskärmen eller Setup Utility.

BIOS och dess Efterträdare

      1. UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) ###

Under 2000-talet började UEFI ersätta BIOS i moderna datorer, erbjuder förbättrad säkerhet, snabbare uppstartstider och stöd för större hårddiskar.

Avslutning

Från sin början i IBM PC till dess moderna efterträdare har BIOS varit en kritisk del av persondatorsystemens utveckling. Dess evolution speglar den bredare utvecklingen av datorhårdvaran och användargränssnitten över årtiondena.