TSC DEADLINE TIMER: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med 'TSC_DEADLINE_TIMER är en funktion som är kopplad till processorernas Time Stamp Counter (TSC) i vissa moderna x86-arkitekturbaserade processorer. TSC är en processorregister som håller en räkning av klockcykler sedan starten av processorn, och den används ofta för att mäta tidintervall med mycket hög upplösning. TSC_DEADLINE_TIMER är en mekanism som används för att ställa in tidsavgränsningar (deadlines) för specifika operationer eller uppgifter i operati...')
 
(Ingen skillnad)

Nuvarande version från 10 december 2023 kl. 08.46

TSC_DEADLINE_TIMER är en funktion som är kopplad till processorernas Time Stamp Counter (TSC) i vissa moderna x86-arkitekturbaserade processorer. TSC är en processorregister som håller en räkning av klockcykler sedan starten av processorn, och den används ofta för att mäta tidintervall med mycket hög upplösning. TSC_DEADLINE_TIMER är en mekanism som används för att ställa in tidsavgränsningar (deadlines) för specifika operationer eller uppgifter i operativsystemet.

Denna mekanism kan användas för att hantera energieffektivitet och strömsparlägen i en processor. Genom att ställa in en deadline för en operation kan operativsystemet vänta tills TSC når den angivna tiden innan den aktiverar eller avslutar en uppgift. Detta kan användas för att minimera processoraktivitet och energiförbrukning när processorn inte behöver vara aktiv.

TSC_DEADLINE_TIMER är en av flera funktioner som är tillgängliga för strömsparlägen och energieffektivitet i moderna processorer. Den kan vara användbar i scenarier där exakta tidsavgränsningar är viktiga, som i realtidsapplikationer eller i system med krav på strömsnålhet. Men användningen av TSC_DEADLINE_TIMER kan vara beroende av hårdvaru- och programvarustöd samt operativsystemets förmåga att hantera det korrekt.