CPU

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Central Processing Unit eller processor, är den komponet i datorn som bruka kallas för hjärnan. Det är CPU som utför dom instruktioner som ett program innehåller. Det har genom åren funnits en mängd olika CPU modeller några är klassiker som Zilog 80, Intel 8086, MOS 6502 och motorola 68000.

Idag finns 2 stora processor artitekturer det är x86 eller ARM. x86 är den CPU artiktetur som ur IBM PC var utrustad dvs en intel 8088, på 4,77 mhz. En modern x86 cpu kompatibel med ur IBM PC.

Den andra stora CPU artiketuren är ARM, det är en RISC baserade CPU, denna CPU hittas oftast i inbyggda system såsom din router, tvättmaskin, TV och mobil telefon. ARM har blivit den dominerade plattformen på mobiltelefoner, och även har kommit in det senaste Mac modellerna som har. Apple M1 och M2. Även Raspberry PI är utrustad med ARM.

Varför ARM har blivit populär är att olika tillverkare kan licenserad rättigheten att tillverka sin egna CPU baserad på ARM, detta har t.ex Apple gjort med sin M1 och M2. Medan x86 är det bara intel och AMD som får bygga.

32 eller 64 bitars

En modern CPU klara idag 64 bitars, medan äldre CPU klara bara 32 bitars. Man säga att x86 baserade datorer ifrån 2004 framåt är oftast 64 bitars ( Finns undantag ) , dom flesta linuxdistrubtioner idag är 64 bitars, finns några som fortfarande versioner för 32 bitars maskiner. Vissa CPU modeller kan t.ex inte kör virtuella maskiner i 64 bitars.

För att lära dej mer om CPU hur vad det finns olika varianter föreslå vi att du besök Wikipedia utmärkta sida för CPU.

CPU Flaggor intel

Virtual-8086 Mode Enhancement

CLFLUSH

apic

cx8

cx16

Debugging Extension (de)

Page Size Extension (PSE)

Time Stamp Counter (TSC)

TSC_DEADLINE_TIMER

Modellspecifika Register (MSR)

SEP (Serial Execution Privilege)

SSE4.1

SSE4.2

AVX-512 VBMI2

Vector AES

syscall

x2apic

xsaveopt

Load Average