Double Commander

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Double Commander: En Flexibel och Mångsidig Filhanterare

Double Commander är en kraftfull och öppen källkods filhanterare som är inspirerad av Total Commander och designad för att erbjuda en effektiv tvåpanels layout för filhantering. Programmet är tillgängligt för flera plattformar, inklusive Windows, Linux och MacOS, och är känt för sin höga grad av anpassningsbarhet och mångsidighet.

Huvudegenskaper

  • Tvåpanels Gränssnitt: Double Commander använder en klassisk ortodox filhanteringslayout med två paneler som kan visa innehållet i två kataloger samtidigt, vilket underlättar jämförelse och manipulation av filer och mappar.
  • Tabbstöd: Varje panel kan ha flera flikar, vilket gör det enkelt att byta mellan flera mappar och arbetsflöden utan att förlora kontext.
  • Inbyggda Verktyg: Inkluderar inbyggda verktyg för filvisning, redigering, kopiering, flyttning, och sökning, samt avancerade funktioner som direkt tillgång till arkivfiler (som ZIP, RAR) utan att behöva packa upp dem först.
  • Anpassningsbar: Användare kan anpassa nästan alla aspekter av Double Commander, från gränssnittet till tangentbordsgenvägar och färgscheman, vilket ger en personlig användarupplevelse.
  • Plugin-stöd: Stöd för plugins utökar funktionaliteten ytterligare, vilket tillåter integration av nya funktioner och verktyg utvecklade av communityn.

Användningsområden

Double Commander är utformad för att vara användbar för en bred publik, från nybörjare till avancerade användare. Dess tvåpanels gränssnitt och kraftfulla verktyg gör det lämpligt för en mängd filhanteringsuppgifter, från grundläggande organisering av filer till mer komplexa operationer som batch-omdöpning och sökning efter filer baserat på specifika kriterier.

Installation av Double Commander på olika Linux-distributioner

För att installera Double Commander på olika Linux-distributioner kan du följa dessa steg. Dessa kommandon antar att du har administratörsbehörighet (root) eller kan använda `sudo` för att köra kommandon som root.

Debian, Ubuntu, och Mint

På Debian-baserade system som Debian, Ubuntu, och Linux Mint, kan Double Commander installeras från de officiella repositoriumen med hjälp av följande kommando i terminalen:

sudo apt update && sudo apt install doublecmd-gtk  # För GTK-versionen

eller

sudo apt update && sudo apt install doublecmd-qt   # För Qt-versionen

Red Hat och Fedora

På Red Hat Enterprise Linux och dess derivat, inklusive Fedora, kan du behöva aktivera ytterligare repositorium eller använda tredjepartsrepos för att installera Double Commander eftersom det kanske inte finns tillgängligt i de officiella repositoriumen. På Fedora kan du prova med:

sudo dnf install doublecmd-gtk  # För GTK-versionen

eller

sudo dnf install doublecmd-qt   # För Qt-versionen

På Red Hat kan det krävas att du lägger till ett EPEL-repositorium eller nedladdar en RPM direkt från projektets webbplats eller andra källor.

Slackware

För Slackware-användare är det bästa sättet att installera Double Commander ofta att bygga från källkoden eller använda ett SlackBuild-skript om ett sådant finns tillgängligt. Det kan vara värt att kolla in SlackBuilds.org för ett aktuellt paket eller skript för Double Commander. Användare måste följa de specifika instruktionerna för att ladda ner och köra SlackBuild-skriptet, vilket typiskt involverar att hämta källkoden samt det relevanta SlackBuild-skriptet och sedan köra skriptet för att bygga och installera paketet.

Observera att detaljerna för paketinstallation kan ändras över tid, så det är alltid en god idé att konsultera den specifika distributionens dokumentation eller gemenskapsforum för de senaste rekommendationerna och kommandona för installation av programvara.

Sammanfattning

Double Commander är en mångsidig filhanterare som kombinerar kraftfull funktionalitet med en hög grad av anpassningsbarhet. Dess tvåpanels gränssnitt och stöd för flikar, tillsammans med ett omfattande utbud av inbyggda verktyg och anpassningsalternativ, gör det till ett utmärkt val för alla som söker en omfattande lösning för filhantering. Oavsett om du är en erfaren datoranvändare eller bara behöver ett pålitligt verktyg för att hantera dina filer, erbjuder Double Commander en flexibel och kraftfull plattform för att möta dina behov.

Hemsida

https://doublecmd.sourceforge.io/