Fibre Channel

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fibre Channel

Fibre Channel är en höghastighetsnätverksteknologi som främst används för att ansluta datorservrar till lagringsenheter i datacenter. Den är speciellt utformad för att hantera stora mängder data och erbjuder robusta, tillförlitliga och skalbara lagringsnätverkslösningar, ofta kända som Storage Area Networks (SANs). Fibre Channel stöder dataöverföringshastigheter som börjar från 1 Gbps och kan nå upp till 128 Gbps i de senaste standarderna, vilket gör den idealisk för miljöer där hög prestanda och låg latens är kritiska.

Huvudegenskaper

  • Hög prestanda: Med stöd för höga dataöverföringshastigheter är Fibre Channel utmärkt för krävande applikationer som stora databaser och transaktionsintensiva system.
  • Pålitlighet: Fibre Channel erbjuder avancerade funktioner för felhantering och återhämtning, vilket säkerställer hög tillgänglighet och pålitlig dataöverföring.
  • Skalbarhet: SANs baserade på Fibre Channel kan enkelt skalas upp för att stödja tillväxt, både genom att lägga till fler enheter och genom att använda högre hastighetslänkar.
  • Låg latens: Den låga latenstiden gör Fibre Channel till en föredragen lösning för applikationer där snabb åtkomst till lagrade data är avgörande.

Arkitektur

Fibre Channel-arkitekturen kan implementeras i olika topologier, inklusive punkt-till-punkt, arbitrerad loop och switched fabric. Den mest robusta och skalbara konfigurationen är switched fabric, där switchar används för att ansluta servrar och lagringsenheter. Denna konfiguration möjliggör flexibel anslutning och automatiserad vägval, vilket optimerar nätverksprestanda och tillgänglighet.

Användningsområden

  • Datacenterlagring: Fibre Channel är en standardlösning för att ansluta lagringsenheter som diskarrays och bandbibliotek till servrar i ett datacenter.
  • Backup och återställning: Den höga överföringshastigheten och pålitligheten gör Fibre Channel till ett idealiskt val för backup och återställning av stora datamängder.
  • Klusterdatabaser: Fibre Channel används ofta för att ansluta databasservrar i ett kluster för att säkerställa snabb och pålitlig åtkomst till gemensamma lagringsresurser.

Fiber Channel vs. iSCSI

Medan både Fibre Channel och iSCSI tillhandahåller SAN-lösningar, skiljer de sig åt i prestanda, kostnad och komplexitet. Fibre Channel erbjuder generellt högre prestanda och pålitlighet men kräver dedikerad infrastruktur och är dyrare. iSCSI använder befintlig IP-nätverksinfrastruktur, vilket kan minska kostnader och förenkla integrationen, men kan erbjuda lägre prestanda jämfört med Fibre Channel.

Sammanfattningsvis är Fibre Channel en beprövad teknologi som erbjuder hög prestanda, pålitlighet och skalbarhet för lagringsnätverk i företagsmiljöer. Dess förmåga att hantera krävande dataintensiva applikationer gör den till en kritisk komponent i många datacenters infrastruktur.