Fidonet

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

```wiki

FidoNet

FidoNet är ett globalt nätverk av datorer som utbyter meddelanden och filer genom så kallade "Bulletin Board Systems" (BBS). Detta decentraliserade nätverk grundades på 1980-talet och var en föregångare till dagens internet.

Historia

FidoNet skapades av Tom Jennings 1984. Han byggde det ursprungligen som ett sätt för datoranvändare att kommunicera via modem. Nätverket växte snabbt i popularitet under 1980-talet och tidigt 1990-tal, särskilt bland datorentusiaster. Under sin storhetstid fanns det tiotusentals FidoNet-noder runt om i världen.

Struktur

FidoNet är ett decentraliserat nätverk. Varje nod fungerar som en oberoende BBS, där användarna kan ansluta och utbyta meddelanden. Noderna är organiserade i ett hierarkiskt system av "net", "region" och "zoner", som är geografiskt indelade. Kommunikationen mellan noderna sker genom ett system av "hubs" och "echomail", där meddelanden skickas vidare mellan olika noder.

Kommunikation

FidoNet möjliggör flera typer av kommunikation, inklusive privata meddelanden, nyhetsgrupper (kallade "echomail") och filöverföringar. Echomail är särskilt anmärkningsvärt, eftersom det tillåter användare att delta i offentliga diskussioner över hela nätverket.

FidoNets Betydelse

FidoNet spelade en viktig roll i utvecklingen av digital kommunikation. Det banade väg för många tekniska innovationer, inklusive utvecklingen av protokoll för överföring av meddelanden och filer. Trots att FidoNet inte är lika populärt idag, används det fortfarande av en dedikerad grupp entusiaster.

Framtid

FidoNet fortsätter att överleva, även om det har minskat i omfattning. Nätverket underhålls av entusiaster som värdesätter dess decentraliserade struktur och nostalgi. I en värld där centraliserade plattformar dominerar, erbjuder FidoNet ett alternativ för de som söker ett självständigt kommunikationsnätverk.