LXQt

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nedan följer en artikel om LXQt skriven i MediaWiki-formatering. Detta är det format som används på plattformar som Wikipedia för att skapa och redigera artiklar.

```

LXQt: En lättvikts skrivbordsmiljö

LXQt är en fri och öppen källkod skrivbordsmiljö som är känd för sin lätthet och höga anpassningsbarhet. Den är utvecklad som en sammanslagning av LXDE och Razor-qt, två tidigare skrivbordsmiljöer, och använder Qt-teknologi istället för GTK som använts i LXDE.

Historik

Projektet LXQt startade år 2013 när LXDE-teamet och Razor-qt-teamet bestämde sig för att samarbeta och skapa en ny skrivbordsmiljö som skulle förena LXDE:s lättviktsegenskaper med den moderna Qt-teknologins fördelar. Detta ledde till en snabb och resurssnål miljö lämplig för äldre hårdvara och system med begränsade resurser.

Funktioner

LXQt har en rad funktioner som gör det till ett populärt val för dem som söker en enkel men kraftfull skrivbordsmiljö:

  • Lättvikt: LXQt använder minimalt med systemresurser, vilket gör det till ett idealiskt val för äldre datorer eller system med begränsade kapaciteter.
  • Anpassningsbart: Användare kan enkelt ändra utseendet och beteendet i LXQt genom dess omfattande inställningsmöjligheter.
  • Modulärt: LXQt är uppbyggt i moduler, vilket gör det möjligt för användare att lägga till eller ta bort funktioner efter behov.

Komponenter

LXQt inkluderar flera huvudkomponenter som tillsammans skapar en fullständig skrivbordsmiljö:

  • Panel: En panel som ger snabb åtkomst till menyer, program och systeminformation.
  • Filhanterare: PCManFM-Qt, en Qt-baserad version av den populära filhanteraren PCManFM.
  • Inställningscenter: Ett centralt ställe där användare kan konfigurera alla aspekter av skrivbordsmiljön.

Installation

För att installera LXQt på en Linux-distribution, kan användare oftast hitta paket i distributionens paketförråd. För Ubuntu-användare kan LXQt installeras via följande kommando i terminalen: ``` sudo apt install lxqt ```

Framtid och utveckling

Utvecklingen av LXQt fortsätter att vara aktiv med regelbundna uppdateringar som förbättrar prestanda och användbarhet. Communityt kring LXQt är engagerat och öppet för nya bidragsgivare som är intresserade av att hjälpa till att forma framtiden för denna lätta skrivbordsmiljö.