MiNT

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Linux Mint

Linux Mint är en populär och användarvänlig Linux-distribution som är känd för sin enkelhet och stabilitet. Den bygger på Ubuntu och Debian och har utvecklats med fokus på att erbjuda en tillgänglig och bekant miljö för användare som överväger att byta från andra operativsystem, såsom Windows.

Här är några viktiga egenskaper och egenskaper hos Linux Mint:

  1. Cinnamon-skrivbord: Linux Mint använder Cinnamon som sitt standard skrivbordsmiljö. Cinnamon är känt för sin elegans, anpassningsbarhet och likhet med traditionella Windows-gränssnitt. Det gör övergången från Windows till Linux smidigare för många användare.
  2. Användarvänlighet: Linux Mint är känt för sin användarvänlighet. Det har enkel och intuitiv programstartmeny, kontrollpaneler för systeminställningar och en välorganiserad filutforskare. Det är enkelt att komma igång med och använda för både nya och erfarna användare.
  3. Program och programvaruhantering: Mint inkluderar en mängd förinstallerade program som webbläsare, kontorsprogram, multimediaspelare och bildredigeringsverktyg. Det finns också ett programhanteringsverktyg som låter användare enkelt installera, uppdatera och ta bort programvara från officiella och tredjepartsförråd.
  4. Aktiv gemenskap: Linux Mint har en engagerad användargemenskap och ett aktivt stödforum där användare kan dela sina erfarenheter, ställa frågor och få hjälp med problem.
  5. Stabilitet och långsiktig support: Linux Mint bygger på Ubuntu LTS-utgåvor (Long Term Support), vilket innebär att användare kan förvänta sig långsiktig support och regelbundna uppdateringar. Detta ger stabilitet och säkerhet åt användarna.
  6. Anpassningsmöjligheter: Trots sin användarvänlighet kan Linux Mint anpassas efter användarens preferenser. Det finns en mängd olika teman och tillägg tillgängliga för att ändra utseendet och känslan av skrivbordet.
  7. Versioner: Linux Mint erbjuder olika versioner för olika användningsområden, inklusive Cinnamon Edition (standard), MATE Edition (en annan skrivbordsmiljö som är mer resursvänlig), och Xfce Edition (även en resurssnål skrivbordsmiljö).

Linux Mint är en utmärkt Linux-distribution för användare som söker en välutvecklad och lättanvänd distribution. Dess fokus på användarvänlighet och stabilitet har gjort det till en av de mest populära Linux-distributionerna, särskilt för dem som överväger att göra övergången från andra operativsystem.

Linux mint finns flera olika utgåvor beroende vad man gillar skrivabord och vad man har för dator.


Hemsida för Linux Mint är :

https://linuxmint.com/

Linux Mint 21.x

Edge Edition 21.2

Edge utgåva innehåller en nyare kernel bättre stöd för secure boot.

64 bit

https://mirror.bahnhof.net/pub/linuxmint/iso/stable/21.2/linuxmint-21.2-cinnamon-64bit-edge.iso

https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21.2/linuxmint-21.2-cinnamon-64bit-edge.iso

Cinnamon Edition

Den mest populära versionen av Linux Mint är Cinnamon-utgåvan. Cinnamon är främst utvecklad för och av Linux Mint. Den är snygg, vacker och full av nya funktioner.

64 bit:

21.0: https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21/linuxmint-21-cinnamon-64bit.iso

21.1: https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21.1/linuxmint-21.1-cinnamon-64bit.iso

21.2 https://mirrors.c0urier.net/linux/linuxmint/iso/stable/21.2/linuxmint-21.2-cinnamon-64bit.iso

21.3 https://mirror.bahnhof.net/pub/linuxmint/iso/stable/21.3/linuxmint-21.3-cinnamon-64bit.iso

MATE Edition

Linux Mint är också involverat i utvecklingen av MATE, en klassisk skrivbordsmiljö som är fortsättningen på GNOME 2, Linux Mints standardskrivbord mellan 2006 och 2011. Även om det saknar några funktioner och dess utveckling är långsammare än Cinnamons, går MATE snabbare, använder färre resurser och är stabilare än Cinnamon.

Ladda hem Mate Editon

64 bit:

21.0 https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21/linuxmint-21-mate-64bit.iso

21.1 https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21.1/linuxmint-21.1-mate-64bit.iso

21.2 https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21.2/linuxmint-21.2-mate-64bit.iso

21.3 https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21.3/linuxmint-21.3-mate-64bit.iso

Linuix Mint XFCE 21.x Utgåvan

Xfce är en lätt skrivbordsmiljö. Den stöder inte så många funktioner som Cinnamon eller MATE, men den är extremt stabil och mycket lätt på resursanvändning.

21.1: https://ftp.acc.umu.se/mirror/linuxmint.com/iso/stable/21.1/linuxmint-21.1-xfce-64bit.iso

21.2 http://pub.deadnet.se/OS/mint/ISO/stable/21.2/linuxmint-21.2-xfce-64bit.iso

21.3 https://mirror.bahnhof.net/pub/linuxmint/iso/stable/21.3/linuxmint-21.3-xfce-64bit.iso