Moodle

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Moodle

Moodle är en fri och öppen källkods lärandeplattform, även känd som ett Lärande Hanteringssystem (LMS) eller ett Virtuellt Lärande Miljö (VLE). Det är utformat för att hjälpa utbildare att skapa onlinekurser med möjligheter för dynamisk interaktion och samarbete.

Historik

Moodle skapades av Martin Dougiamas, en australiensisk pedagog och datorvetare, som började utvecklingen år 1999. Dougiamas, som hade en bakgrund som administratör av en universitetsplattform, inspirerades av konstruktivistiska pedagogiska principer. Detta ledde till skapandet av Moodle, med målet att skapa en plattform som främjar ett mer samarbetsinriktat lärande.

Funktioner

Moodle erbjuder en rad funktioner som understöder både undervisande och lärande. Dessa inkluderar:

  • Kurshantering: Lärare kan skapa kurser, lägga till undervisningsmaterial och bedöma elevarbeten.
  • Användaradministration: Administratörer kan lägga till användare, tilldela roller och hantera tillgång.
  • Interaktion: Verktyg för forum, wikis, chattar och andra resurser främjar samarbete och kommunikation.
  • Bedömning: Funktioner för uppgifter, tester och betygsättning hjälper lärare att bedöma och följa upp studenternas framsteg.

Användning

Moodle används av universitet, skolor, företag och andra organisationer världen över för att leverera online- och blandade kurser. Det är särskilt uppskattat i miljöer som värderar öppenhet, flexibilitet och samarbete. Moodle stödjer många språk och används i över 200 länder.

Externa länkar