OpenSUSE

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

openSUSE är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och flexibilitet.

Här är några nyckelpunkter om openSUSE:

 1. Två Varianter: openSUSE finns i två huvudsakliga varianter: openSUSE Leap och openSUSE Tumbleweed.
  • openSUSE Leap: Denna version är känd för sin stabilitet. Den bygger på SUSE Linux Enterprise (SLE) och får endast uppdateringar för buggfixar och säkerhet, vilket gör den idealisk för användare och organisationer som prioriterar driftsäkerhet och stabilitet.
  • openSUSE Tumbleweed: Tumbleweed är en rullande utgåva, vilket innebär att den ständigt uppdateras med de senaste programvaruversionerna. Det är perfekt för användare som vill ha de senaste funktionerna och programvaruuppdateringarna. Tumbleweed är en favorit bland teknikentusiaster och utvecklare.
 2. YAST (Yet Another Setup Tool): openSUSE har ett kraftfullt administrationsverktyg som kallas YAST. Detta verktyg gör det enkelt att hantera systemkonfiguration, pakethantering, nätverksinställningar och mycket mer. YAST ger användarna en central plats att hantera och anpassa sina system.
 3. RPM-Pakethantering: openSUSE använder RPM-pakethanteringssystemet för att installera och hantera programvara. Detta gör det enkelt att hitta och installera nya program från openSUSE: s programvaruförråd.
 4. openSUSE Build Service: Denna tjänst ger användare och utvecklare möjlighet att bygga och distribuera sina egna programvarupaket för openSUSE. Det främjar programutveckling och gör det enkelt att distribuera programvara till openSUSE-användare.
 5. Kompletta Skrivbordsmiljöer: openSUSE stöder flera skrivbordsmiljöer som GNOME, KDE Plasma, Xfce och mer. Detta ger användare möjlighet att välja den miljö som passar dem bäst.
 6. Stöd för Virtualisering: openSUSE är känd för sitt stöd för virtualiseringstekniker som KVM och Xen. Det gör det enkelt att köra virtuella maskiner på din openSUSE-dator.
 7. Stöd för Btrfs-filsystemet: openSUSE var en av de första distributionerna som aktivt stödde Btrfs, ett modernt filsystem som erbjuder snapshot-funktioner och avancerad dataintegritet.

openSUSE är en allsidig och kraftfull Linux-distribution som passar en mängd olika användare, från teknikentusiaster som vill ha de senaste funktionerna till företag som prioriterar stabilitet och driftsäkerhet. Dess användarvänliga verktyg och stöd för både Leap och Tumbleweed gör det till ett attraktivt val inom Linux-världen.

Ladda hem openSuSE

openSuSE hemsida är : https://get.opensuse.org/


OpenSuSE kan laddas ner en mängd olika varianter , om man vll ha KDE, GNOME eller XFCE

https://ftp.lysator.liu.se/pub/opensuse/tumbleweed/iso/

Om man vill ha Leap versionen finns den här att hämta här :

https://get.opensuse.org/leap/15.5/#download