OpenZFS

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

OpenZFS

OpenZFS är en öppen källkods-filsystem och volymhanterare som ursprungligen utvecklades för Solaris-operativsystemet. Den är känd för sin höga kapacitet för datalagring, integritetsskydd och skalbarhet.

Historik

OpenZFS baseras på ZFS (Zettabyte File System), som ursprungligen skapades av Sun Microsystems. Efter Suns förvärv av Oracle Corporation fortsatte utvecklingen av ZFS som en öppen källkodsprojekt under namnet OpenZFS. Syftet var att samordna utvecklingsinsatserna för ZFS på olika plattformar efter att Oracle avslutat den öppna utvecklingen av systemet.

Funktioner

OpenZFS innehåller flera avancerade funktioner:

  • Kombinerat Fil- och Volymhanteringssystem: Tillhandahåller både filsystemsfunktioner och volymhantering i samma verktyg.
  • Dataskydd: Använder checksummor för att säkerställa dataintegritet och skydda mot korruption.
  • Ögonblicksbilder och Kloner: Möjliggör effektivare användning av diskutrymme och förenklar dataskydd.
  • Deduplikation: Reducerar lagringsutrymmet genom att eliminera dubbletter av data.
  • Komprimering och Cachning: Förbättrar prestanda och minskar lagringsbehovet.
  • Replikering: Underlättar dataskydd genom att replikera data över olika system.

Plattformar och Användning

OpenZFS är tillgängligt på olika plattformar, inklusive FreeBSD, Linux och macOS. Det används ofta för företagslagring, i NAS-system (Network Attached Storage), och för att bygga pålitliga lagringslösningar med hög tillgänglighet.

Utmaningar och Utveckling

En av de största utmaningarna med OpenZFS är dess komplexitet och resurskrav. Utvecklingen fokuserar på att förbättra prestanda, förenkla administrationen och stödja nya hårdvaruplattformar.