Raspberry PI

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Raspberry PI är enkortsdator, som har blivit väldig populär både ibland privatpersoner och företag. Raspberry lanserade av en Brittisk stifelse för att lära ungdomar att programmera, men idag har en industri växt upp kring denna enkorts dator med t.ex Skärmar, kameror, robot byggsatser osv

Då är det en förhållands billig dator, men ändå kraftfull. Den billigaste varianter Raspberry PI Zero kostar ca 250:-.

Det har uppstått en hel industri kring Raspberry PI med tillbehör och Raspberry PI har gått om Commodore C64 rekord som världen mest sålda datormodell.

En populär kultur är så kallade maker projekt, dvs man bygger robotar, drönare, drickblandare, smarta speglar osv med Raspberry, en annan populär gren är man köra RetroPie, där man kör Retrospel på sin Raspberry PI.

Raspberry PI OS

På Raspberry PI kan man köra med en mängd olika operativsystem , dom flesta är linux baserade. Den officela versionen kallas för Raspberry Pi OS och är baserad på Debian.

Andra OS

Ubuntu för Raspberry PI https://ubuntu.com/download/raspberry-pi

Fedora för Raspbery PI https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/raspberry-pi/

RetroPI https://retropie.org.uk/

Olika modeller av Raspberry PI

Pi 400

Pi 400 är modell som påminner mycket om 1980 talet hemdatorer som Sinclair ZX Spectrum och Commodore C64. Tangentbord och dator är inbyggd i samma chassi, man kan koppla till en vanlig monitor eller TV via HDMI

Raspberry PI 400

Raspberry PI Zero

Finns en mängd olika modeller.

Raspberry PI Zero