Wayland

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wayland är ett protokoll som definierar kommunikationen mellan en displayserver (kallad Wayland-compositor) och dess klienter, som vanligtvis är grafiska applikationer. Det är avsett att vara en enklare ersättare för det äldre X11-displayserverprotokollet som används av Unix och Unix-liknande operativsystem, inklusive Linux.

Wayland är designat för att erbjuda flera förbättringar jämfört med X11, såsom en mindre kodbas, förbättrad prestanda och bättre säkerhet. Det uppnår dessa mål genom att flytta mer funktionalitet till klienterna och Linuxkärnan, vilket kan resultera i smidigare grafik och bättre stöd för moderna grafiska gränssnitt.

En Wayland-compositor, som är motsvarigheten till X-servern under X11-systemet, kombinerar rollerna som displayserver, fönsterhanterare och kompositionshanterare. Denna compositor hanterar direkt klientbuffertar och skapar en slutgiltig sammansatt bild för visning på skärmen. Eftersom compositorn kan kommunicera direkt med hårdvaran genom Linuxkärnans gränssnitt, kan detta minska latensen och förbättra prestandan.

Under Wayland är varje bildruta perfekt, vilket innebär att klienterna förväntas rendera innehållet i sina fönster i en komplett och visningsklar form, som compositorn sedan använder för att skapa den slutliga skärmbilden. Detta undviker problem som tearing, som kan uppstå i X11 när displayen och applikationerna inte är synkroniserade.

Många populära Linuxdistributioner är i processen att övergå från X11 till Wayland som standardprotokoll för displayserver på grund av dessa fördelar. Wayland är dock inte en direkt ersättning för X11 och kräver att applikationer specifikt skrivs om eller anpassas för det, vilket har lett till en gradvis övergångsprocess.