Webappar

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Appar på teleoner, surfplattor och datorer är idag standardbenämningen för det som en gång tiden kallas för applikationer. Normalt används webbappar göra det lättare att producera hemsidor eller lösa en uppgift, t.ex kan ett företag ha en app för hålla ordning och redan på t.ex. inlämnade datorer eller tidsrapporteringen. Men kan även köra webbappar i hemmet, t.ex köra en wiki där man skriver upp viktiga saker som rör hushållet.

Webbappar måste inte nödvändigvis köra på LAMP ( Linux Apache MySQL / MariaDB PHP ) utan kan göra på andra OS som exempelvis Mac OS eller FreeBSD.

Drupal

Drupal är en CMS.

Drupal

Joomla

Joomla är en CMS, precis är publicheringssystem för internet baserad på öppen källkod.

Joomla

MediaWiki

MediaWiki är det du ser framför dem, dvs wiki är ett enkelt sätt att skapa information på webben. MediaWiki är känd att t.ex Wikipedia kör på denna webapp.

Med en Wiki kan man väldig enkelt skapa strukturer, kan vara som wiki.linux.se fall men kan även användas t.ex skapa manuler för ett företag.

MediaWiki

Mastodon Social Network

Mastodon är gratis programvara med öppen källkod för att köra sociala nätverkstjänster som är värdar för sig själv. Den erbjuder mikrobloggfunktioner som låter dig följa andra användare och posta meddelanden och bilder med Mastodon. Den är skriven i Ruby och JavaScript och stöder ljud-, video- och bildinlägg, tillgänglighetsbeskrivningar, omröstningar, innehållsvarningar, animerade avatarer, anpassade emojis och mer. Mastodon erbjuder en applikation för olika plattformar som Android och iOS.

Artikel hur man installera Mestodon på en Ubuntu 22.04

https://www.howtoforge.com/how-to-install-mastodon-social-network-on-ubuntu-22-04/

Hemsida för projektet.

https://joinmastodon.org/sv/servers

osTicket

osTicket är en öppen källkod och ett av de mest använda kundsupportsystem av små och medelstora företag. Det är en enkel och lättanvänd webbaserad kundsupportportal som hjälper dig att hantera och spåra alla biljetter. Med osTicket kan du definiera regler för biljettdirigering för att skicka biljetter till rätt person. Du kan anpassa och lägga till din logotyp, bilder och videor till biljetter. osTicket stöder många databastyper, såsom MySQL och PostgreSQL, och kan integreras med LDAP/Active directory för central autentisering.

https://osticket.com/

Artikel hur man installera osTicket :

https://www.howtoforge.com/how-to-install-osticket-on-ubuntu-22-04/

RutIS

Rutis är en webbapp som används för att hjälpa företag som utför RUT tjänster, att lätt samla data in dem i RutIS därefter sedan lätt kan skicka in dem till skatteverket.

RutIS

WordPress

Wordpress är antaligen vid denna tidpunkt den webbapp som är populärast, man kan med mycket små resuser starta en WordPress hemsida. Programvaran är gratis.

WordPress är sitt enklaste utförande ett blanktark papper som kan fullas på med information. Man kan köra WordPress på allt ifrån Raspberry P Zero och uppåt.

Wordpress