Webappar

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En webbapp, eller webbapplikation, är en programvara som körs i en webbläsare och är tillgänglig över internet eller ett intranät. Till skillnad från traditionella skrivbordsprogram som du installerar på din dator, behöver du inte ladda ner eller installera en webbapp på din enhet. Istället når du den via webbläsaren

Här är några kännetecken och fördelar med webbappar:

  1. Plattformsoberoende: Eftersom webbappar körs i webbläsare, kan de användas på vilken enhet som helst, oavsett om det är en PC, Mac, smartphone eller surfplatta, så länge enheten har en modern webbläsare.
  2. Ingen installation krävs: Användare behöver inte oroa sig för installationsprocessen, programvaruuppdateringar eller kompatibilitetsproblem.
  3. Åtkomst överallt: Webbappar kan nås var som helst där det finns en internetanslutning.
  4. Centraliserade uppdateringar: När utvecklare uppdaterar en webbapp, behöver användarna inte göra något. Nästa gång de besöker appen kommer de att se den uppdaterade versionen.
  5. Skalbarhet: Webbappar kan hantera ett stort antal användare eftersom serverinfrastrukturen kan skalas baserat på efterfrågan.
  6. Säkerhet: Eftersom data ofta lagras centralt, kan säkerhetsuppdateringar och patchar snabbt implementeras av utvecklare.

Exempel på populära webbappar inkluderar Google Docs, Trello, Dropbox (webbversionen) och många CRM-system (som Salesforce).

CMS

Wiki

Cloud

Chat

Läroplattformar

Webmail

Webhandelssystem

Administration

Ärendehanteringssystem

Övrigt