Zilog 80

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Z80 är en mikroprocessor som utvecklades av Zilog, Inc. och släpptes för första gången 1976. Z80-processorn var en av de mest populära och inflytelserika mikroprocessorerna på sin tid och användes i en mängd olika datorer och inbäddade system. Här är en ingående beskrivning av Z80-mikroprocessorn:

Arkitektur

Z80 är en 8-bitars CISC (Complex Instruction Set Computer) mikroprocessor med ett 16-bitars adressbuss. Den har en mångsidig instruktionsuppsättning som inkluderar en mängd olika operationer, inklusive aritmetik, logik, hopp och dataöverföring. Den har också flera register, inklusive ett ackumulatorregister (A) och registerpar som kan användas för olika ändamål.

Taktfrekvens

Z80-processorn finns i olika versioner och kunde fungera vid olika klockhastigheter. De ursprungliga Z80-processorer som släpptes på 1970-talet kunde ha klockhastigheter på upp till 2,5 till 4 MHz. Senare versioner hade högre klockhastigheter.

Instruktionsuppsättning

Z80 har en rik instruktionsuppsättning som inkluderar en mängd olika operationer, inklusive aritmetik, logik, skift, hopp, dataöverföring och mycket mer. Instruktionerna är kodade på olika sätt, inklusive en eller två byte, beroende på instruktionstypen.

Registeruppsättning

Z80 har flera användbara register, inklusive ackumulatorregistret (A), generaländamålsregister (B, C, D, E, H, L), samt en stackpekare (SP) och instruktionsräknare (PC). Z80 har också en separat registeruppsättning för de så kallade registerparen (BC, DE, HL), som kan användas för att utföra vissa typer av operationer som exempelvis blocköverföringar.

I/O-portar

Z80-processorn har dedikerade instruktioner för att hantera in- och utmatning via I/O-portar, vilket är användbart för att kommunicera med externa enheter.

Minnessystem

Z80 kan adressera upp till 64 KB (kilobyte) av minne direkt. Den stöder även externa minnesenheter och expansioner.

Användningsområden

Z80 användes i en mängd olika datorer och inbäddade system från 1970-talet och framåt. Några av de mest kända systemen som använde Z80-processorn inkluderar Sinclair ZX Spectrum, Amstrad CPC, och många tidiga persondatorer och arkadspelautomater. Den användes också i industrin och telekommunikationssystem.

Historisk betydelse

Z80-processorn hade en stor inverkan på datorindustrin och var en viktig drivkraft för spridningen av persondatorer på 1980-talet.

Z80-processorn är en klassisk mikroprocessor som har en speciell plats i datorhistorien. Även om den inte längre används i moderna datorer, lever dess arv kvar i många aspekter av datorarkitektur och är fortfarande föremål för intresse bland retrodatorentusiaster och samlare.