Chmod: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 79: Rad 79:


==== SE ÄVEN ====
==== SE ÄVEN ====
      chmod(2)
      [[chmod]](2)


      Full documentation at: <<nowiki>https://www.gnu.org/software/coreutils/chmod</nowiki>>
      Full documentation at: <https://www.gnu.org/software/coreutils/chmod>


      or available locally via: info '(coreutils) chmod invocation'
      or available locally via: info '(coreutils) chmod invocation'

Versionen från 29 oktober 2023 kl. 07.21

NAMN

chmod - ändra fillägesbitar

SYNOPSIS

chmod [OPTION]... MODE[,MODE]... FILE...

chmod [OPTION]... OCTAL-MODE FILE...

chmod [OPTION]... --reference=RFILE FILE...

BESKRIVNING

Denna manualsida dokumenterar GNU-versionen av chmod. chmod ändrar fillägesbitarna för varje given fil enligt läge, vilket kan vara antingen en symbolisk representation av ändringar som ska göras, eller ett oktalt tal som representerar bitmönstret för de nya modbitarna.

Formatet för ett symboliskt läge är [ugoa...][[-+=][perms...]...], där perms är antingen noll eller fler bokstäver från mängden rwxXst, eller en enstaka bokstav från mängden ugo. Flera symboliska lägen kan anges, separerade med kommatecken.

En kombination av bokstäverna ugoa styr vilka användares åtkomst till filen som kommer att ändras: användaren som äger den (u), andra användare i filens grupp (g), andra användare som inte ingår i filens grupp (o), eller alla användare (a). Om ingen av dessa anges är effekten som om (a) gavs, men bitar som är satta i umasken påverkas inte.

Operatören + gör att de valda fillägesbitarna läggs till de befintliga fillägesbitarna för varje fil; - gör att de tas bort; och = gör att de läggs till och gör att onämnda bitar tas bort förutom att en katalogs onämnda set användar- och grupp-ID-bitar inte påverkas.

Bokstäverna rwxXst väljer fillägesbitar för de berörda användarna: läs (r), skriv (w), kör (eller sök efter kataloger) (x), kör/sök endast om filen är en katalog eller redan har körrättighet för vissa användare (X), ställ in användar- eller grupp-ID vid exekvering (s), begränsad raderingsflagga eller sticky bit (t). Istället för en eller flera av dessa bokstäver kan du ange exakt en av bokstäverna ugo: behörigheterna som ges till användaren som äger filen (u), behörigheterna som beviljas andra användare som är medlemmar i filens grupp (g), och de behörigheter som beviljats ​​användare som inte tillhör någon av de två föregående kategorierna (o).

Ett numeriskt läge är från en till fyra oktala siffror (0-7), härledda genom att lägga ihop bitarna med värdena 4, 2 och 1. Utelämnade siffror antas vara inledande nollor. Den första siffran väljer inställt användar-ID (4) och grupp-ID (2) och begränsad radering eller sticky (1) attribut. Den andra siffran väljer behörigheter för användaren som äger filen: läs (4), skriv (2) och kör (1); den tredje väljer behörigheter för andra användare i filens grupp, med samma värden; och den fjärde för andra användare som inte ingår i filens grupp, med samma värden.

chmod ändrar aldrig tillstånden för symboliska länkar; chmod-systemanropet kan inte ändra sina behörigheter. Detta är inget problem eftersom tillstånden för symboliska länkar aldrig används. Men för varje symbolisk länk som listas på kommandoraden ändrar chmod behörigheterna för den pekade till filen. Däremot ignorerar chmod symboliska länkar som påträffas under

rekursiva kataloggenomgångar.

SETUID OCH SETGID BITS

chmod rensar set-group-ID-biten i en vanlig fil om filens grupp-ID inte matchar användarens effektiva grupp-ID eller ett av användarens kompletterande grupp-ID, om inte användaren har lämpliga behörigheter. Ytterligare begränsningar kan göra att bitarna för set-user-ID och set-group-ID för MODE eller RFILE ignoreras. Detta beteende beror på policyn och funktionen hos det underliggande chmod-systemanropet. Vid tveksamhet, kontrollera det underliggande systemets beteende.

För kataloger bevarar chmod set-user-ID och set-group-ID bitar om du inte uttryckligen anger något annat. Du kan ställa in eller rensa bitarna med symboliska lägen som  u+s  och  g-s. För att rensa dessa bitar för kataloger med ett numeriskt läge krävs ytterligare en inledande nolla, eller inledande = som 00755 eller =755

BEGRÄNSAD RADERINGSFLAGGA ELLER KLIFTIG BIT

Den begränsade raderingsflaggan eller sticky biten är en enda bit, vars tolkning beror på filtypen. För kataloger förhindrar det oprivilegierade användare från att ta bort eller byta namn på en fil i katalogen om de inte äger filen eller katalogen. detta kallas flaggan för begränsad radering för katalogen och finns vanligtvis i kataloger som är skrivbara i världen som /tmp. För vanliga filer på vissa äldre system sparar biten programmets textbild på växlingsenheten så att den laddas snabbare när den körs; detta kallas den klibbiga biten.

ALTERNATIV

Ändra läget för varje FIL till MODE. Med --reference, ändra läget för varje FIL till det för RFILE.

-c, ---changes

som utförligt men rapportera bara när en ändring görs

-f, --silent, --quiet

dämpa de flesta felmeddelanden

-v, --verbose

mata ut en diagnostik för varje fil som bearbetas

--no-preserve-root

behandla inte '/' speciellt (standardinställningen)

--preserve-root

misslyckas med att fungera rekursivt på '/'

--referens=RFIL

använd RFILEs läge istället för MODE-värden

-R, --rekursiv

ändra filer och kataloger rekursivt

--help visa denna hjälp och avsluta
--version

mata ut versionsinformation och avsluta

Varje MODE har formen '[ugoa]*([-+=]([rwxXst]*|[ugo]))+|[-+=][0-7]+'.

FÖRFATTARE

Skriven av David MacKenzie och Jim Meyering.

REPORTING BUGS

      GNU coreutils online help: <https://www.gnu.org/software/coreutils/>

      Report chmod translation bugs to <https://translationproject.org/team/>

COPYRIGHT

      Copyright © 2018 Free Software Foundation, Inc.  License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <https://gnu.org/licenses/gpl.html>.

      This is free software: you are free to change and redistribute it.  There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.

SE ÄVEN

      chmod(2)

      Full documentation at: <https://www.gnu.org/software/coreutils/chmod>

      or available locally via: info '(coreutils) chmod invocation'