Webappar: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(8 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Appar på teleoner, surfplattor och datorer är idag standardbenämningen för det som en gång tiden kallas för applikationer. Normalt används webbappar göra det lättare att producera hemsidor eller lösa en uppgift, t.ex kan ett företag ha en app för hålla ordning och redan t.ex. inlämnade datorer eller tidsrapporteringen. Men kan även köra webbappar i hemmet, t.ex köra en wiki där man skriver upp viktiga saker som rör hushållet.  
En webbapp, eller webbapplikation, är en programvara som körs i en webbläsare och är tillgänglig över internet eller ett intranät. Till skillnad från traditionella skrivbordsprogram som du installerar din dator, behöver du inte ladda ner eller installera en webbapp på din enhet. Istället når du den via webbläsaren


Webbappar måste inte nödvändigvis köra på LAMP ( Linux Apache MySQL / MariaDB PHP ) utan kan göra på andra OS som exempelvis Mac OS eller FreeBSD.
Här är några kännetecken och fördelar med webbappar:


[[CMS]]
# Plattformsoberoende: Eftersom webbappar körs i webbläsare, kan de användas på vilken enhet som helst, oavsett om det är en PC, Mac, smartphone eller surfplatta, så länge enheten har en modern webbläsare.
# Ingen installation krävs: Användare behöver inte oroa sig för installationsprocessen, programvaruuppdateringar eller kompatibilitetsproblem.
# Åtkomst överallt: Webbappar kan nås var som helst där det finns en internetanslutning.
# Centraliserade uppdateringar: När utvecklare uppdaterar en webbapp, behöver användarna inte göra något. Nästa gång de besöker appen kommer de att se den uppdaterade versionen.
# Skalbarhet: Webbappar kan hantera ett stort antal användare eftersom serverinfrastrukturen kan skalas baserat på efterfrågan.
# Säkerhet: Eftersom data ofta lagras centralt, kan säkerhetsuppdateringar och patchar snabbt implementeras av utvecklare.


[[Wiki]]
Exempel på populära webbappar inkluderar Google Docs, Trello, Dropbox (webbversionen) och många CRM-system (som Salesforce).


[[Webmail]]
[[CMS]]  


[[Wiki]]


[[Cloud]]


'''Drupal'''
[[Chat]]


Drupal är en CMS.
[[Läroplattformar]]


[[Drupal]]
[[Webmail]]
 
==== Joomla ====
Joomla är en CMS, precis är publicheringssystem för internet baserad på öppen källkod.
 
[[Joomla]]
 
==== MediaWiki ====
MediaWiki är det du ser framför dem, dvs wiki är ett enkelt sätt att skapa information på webben. MediaWiki är känd att t.ex Wikipedia kör på denna webapp.
 
Med en Wiki kan man väldig enkelt skapa strukturer, kan vara som wiki.linux.se fall men kan även användas t.ex skapa manuler för ett företag.
 
[[MediaWiki]]
 
==== Mastodon Social Network ====
Mastodon är gratis programvara med öppen källkod för att köra sociala nätverkstjänster som är värdar för sig själv. Den erbjuder mikrobloggfunktioner som låter dig följa andra användare och posta meddelanden och bilder med Mastodon. Den är skriven i Ruby och JavaScript och stöder ljud-, video- och bildinlägg, tillgänglighetsbeskrivningar, omröstningar, innehållsvarningar, animerade avatarer, anpassade emojis och mer. Mastodon erbjuder en applikation för olika plattformar som Android och iOS.
 
Artikel hur man installera Mestodon på en Ubuntu 22.04
 
https://www.howtoforge.com/how-to-install-mastodon-social-network-on-ubuntu-22-04/
 
Hemsida för projektet.
 
https://joinmastodon.org/sv/servers
 
'''TYPO3'''
 
'''TYPO3''' är ett webbinnehållshanteringssystem ( CMS) skrivet i programmeringsspråket PHP. TYPO3 liknar andra populära innehållshanteringssystem som Drupal , Joomla! och WordPress . Det används mer allmänt i Europa än i andra regioner, med större marknadsandelar i tysktalande länder.
 
[https://get.typo3.org/ Typo3]
 
[https://get.typo3.org/ Ladda hem Typo3]
 
==== osTicket ====
osTicket är en öppen källkod och ett av de mest använda kundsupportsystem av små och medelstora företag. Det är en enkel och lättanvänd webbaserad kundsupportportal som hjälper dig att hantera och spåra alla biljetter. Med osTicket kan du definiera regler för biljettdirigering för att skicka biljetter till rätt person. Du kan anpassa och lägga till din logotyp, bilder och videor till biljetter. osTicket stöder många databastyper, såsom MySQL och PostgreSQL, och kan integreras med LDAP/Active directory för central autentisering.
 
https://osticket.com/
 
Artikel hur man installera osTicket :
 
https://www.howtoforge.com/how-to-install-osticket-on-ubuntu-22-04/


==== RutIS ====
[[Webhandelssystem]]
Rutis är en webbapp som används för att hjälpa företag som utför RUT tjänster, att lätt samla data in  dem i RutIS därefter sedan lätt kan skicka in dem till skatteverket.


[[RutIS]]
[[Administration]]


==== WordPress ====
[[Ärendehanteringssystem]]
Wordpress är antaligen vid denna tidpunkt den webbapp som är populärast, man kan med mycket små resuser starta en WordPress hemsida.  Programvaran är gratis. 


WordPress är sitt enklaste utförande ett blanktark papper som kan fullas på med information.  Man kan köra WordPress på allt ifrån Raspberry P Zero och uppåt.
[[Övrigt]]


[[Wordpress]]
[[Kategori:Webappar]]

Nuvarande version från 24 mars 2024 kl. 07.02

En webbapp, eller webbapplikation, är en programvara som körs i en webbläsare och är tillgänglig över internet eller ett intranät. Till skillnad från traditionella skrivbordsprogram som du installerar på din dator, behöver du inte ladda ner eller installera en webbapp på din enhet. Istället når du den via webbläsaren

Här är några kännetecken och fördelar med webbappar:

  1. Plattformsoberoende: Eftersom webbappar körs i webbläsare, kan de användas på vilken enhet som helst, oavsett om det är en PC, Mac, smartphone eller surfplatta, så länge enheten har en modern webbläsare.
  2. Ingen installation krävs: Användare behöver inte oroa sig för installationsprocessen, programvaruuppdateringar eller kompatibilitetsproblem.
  3. Åtkomst överallt: Webbappar kan nås var som helst där det finns en internetanslutning.
  4. Centraliserade uppdateringar: När utvecklare uppdaterar en webbapp, behöver användarna inte göra något. Nästa gång de besöker appen kommer de att se den uppdaterade versionen.
  5. Skalbarhet: Webbappar kan hantera ett stort antal användare eftersom serverinfrastrukturen kan skalas baserat på efterfrågan.
  6. Säkerhet: Eftersom data ofta lagras centralt, kan säkerhetsuppdateringar och patchar snabbt implementeras av utvecklare.

Exempel på populära webbappar inkluderar Google Docs, Trello, Dropbox (webbversionen) och många CRM-system (som Salesforce).

CMS

Wiki

Cloud

Chat

Läroplattformar

Webmail

Webhandelssystem

Administration

Ärendehanteringssystem

Övrigt