Linux distrubtioner: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 124: Rad 124:


==== [[OmniOS]] ====
==== [[OmniOS]] ====
[[FreeBSD]]
[[Installationshjälp]]
[[Installationshjälp]]
[[Kategori:Linux distrubtioner]]
[[Kategori:Linux distrubtioner]]

Versionen från 15 december 2022 kl. 07.07

Linux Distrubtioner

Linux är kärnan eller kernel på Engelska. Kernel uppgift är tlllhanda och tilldelar resuser mella olika program. När du starta t.ex Firefox , så tilldelar Kerneln firefox minnesutrymme och hur mycket CPU kraft den får ta upp av systemet. Linux är kärnan, ovanpå på kärnan man sedan lägga olika program som exempel fönster hantrare om man kör skrivbord os, kör man server så kör man oftast ett terminal skall Räknar man in alla enheter i världen som använder Linux såsom Routrar, TV apparater ,bilar, telefoner, datorer, servrar , så är antaligen linux världens mest använda OS. Linux kan idag köras på en mängd olika plattformar allt ifrån Raspberry PI Zero till Stordatorer.

Den vanligaste linux användare som inte vet om det, är en android telefon elller en dator som t.ex Chrome OS. Här nedan lista vi dom vanligaste distrubtionerna för skrivbords / server. Under varje sida har vi lagt länkar där man kan ladda hem iso filer för det olika distrubtionerna.

Det är gratis att anskaffa Linux, det gånger som Linux kostar pengar är då man köper en tjänst såsom supportavtal eller man få linux på ett media.

Här nedan kommer vi länkar dels till FTP servrar där man hittar Linux och även torrenter. Vanligaste formatet är man får linux på en så kallad ISO file.  Man kan antingen bränna ISO filen på en CD / DVD skiva eller skapa en bootbar USB sticka,

Om du är osäker vad din dator klara av, så skall du ta hem 64 bitars versionen, det flesta moderna datorer klara 64 bitars. Det kan även förekomma andra beteckningar såsom Mips, Arm  och PPC / PowerPC, dessa skivor skall normalt inte laddas ner, om du inte har en dator med Arm eller PowerPC CPU. Har du t.ex Raspberry PI så kan du ta hem ARM versionen.

AlmaLinux

AlmaLinux finns till en mängd plattformar förutom ett antal molnbaserade plattformar som Amazon, Google, Azure, x86-64,IBM PowerPC, Raspberry PI och IBM S390x.

AlmaLinux

ArcLinux

ArcLinux

CentOS

CentOS

CloneZilla CloneZilla är väl ingen linuxdistrubtion i klassik mening, den är special framtagen för att klona hårddiskar.

Fedora

Fedora finns både i en server version och desktop version. Fedora är en test version av RED HAT skarpa version. I Fedora så testar man nyheter för att senare kanske stoppa in dem i RED HAT. Fedore finns både för CPU artikturena x86 och ARM version.
Fedora.jpg

Debian

Debian är en av dom populärare distrubtioner. Ifrån Debian har det t.ex Ubuntu kommit. Så Debian och ubuntu är närbesläktat. Debian kan installeras på en mängd olika artikturer förutom x86 och ARM, t.ex PowerPC och Sparc.
Debian

Knoppix

KNOPPIX är en sammanställning av GNU/Linux-mjukvara som kan köras från CD, DVD eller USB-minne med automatisk hårdvaruavkänning och stöd för många grafikkort, ljudkort, SCSI- och USB-enheter och annan kringutrustning. KNOPPIX kan anpassas och användas som ett produktivt Linux-system för skrivbordet, utbildnings-CD, räddningssystem eller som en plattform för kommersiella programvarudemonstrationer.
Knoppix uppboota i Virtuellmaskin.

MenuetOS

MenuetOS är ett operativsystem för PC, skrivet helt i assemblerspråk (64bit och 32bit). Funktionerna inkluderar förebyggande och multitasking i realtid med stöd för flera processorer och grafiskt användargränssnitt. Menuet64 släpps under Licens och Menuet32 under GPL. Menuet stöder både 64 och 32 bitars x86 assembly programmering för mindre, snabbare och mindre resurshungriga applikationer.

MiNT

MxLinux

ProxMox

RED HAT

Rocky Linux

Slackware

SUSE

Qubes OS

Ubuntu

Ubuntu 22.04 LTS Desktop är en av det populärare distrubtionerna på marknaden.

Finns en server version som körs utan grafik och en desktop version. Ubuntu finns både till x86-64 och till ARM CPU t.ex Raspberry PI.

Bild001.jpg

Andra Fria UNIX varianter är :

OpenBSD

OmniOS

FreeBSD

Installationshjälp