Linux distrubtioner: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 104: Rad 104:
====[[MxLinux]]====
====[[MxLinux]]====
|MX Linux är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och lätthanterlighet. Här är några av de viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos MX Linux:
|MX Linux är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och lätthanterlighet. Här är några av de viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos MX Linux:
 
|
#
|-
|[[OPNsense]]
|OPNsense är en open source-brandvägg och router baserad på FreeBSD. Den erbjuder avancerad säkerhet, VPN, och IDS/IPS, stödd av en aktiv community och uppdateras regelbundet.
|
|
|-
|-
Rad 111: Rad 113:
==== [[openSUSE]] ====
==== [[openSUSE]] ====
|openSUSE är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och flexibilitet. Här är några nyckelpunkter om openSUSE:
|openSUSE är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och flexibilitet. Här är några nyckelpunkter om openSUSE:
#
|
|
|-
|-

Versionen från 8 juli 2024 kl. 06.34

Linux Distrubtioner

Linux är kärnan eller kernel på Engelska. Kernel uppgift är tlllhanda och tilldelar resuser mella olika program. När du starta t.ex Firefox , så tilldelar Kerneln firefox minnesutrymme och hur mycket CPU kraft den får ta upp av systemet. Linux är kärnan, ovanpå på kärnan man sedan lägga olika program som exempel fönster hantrare om man kör skrivbord os, kör man server så kör man oftast ett terminal skall Räknar man in alla enheter i världen som använder Linux såsom Routrar, TV apparater ,bilar, telefoner, datorer, servrar , så är antaligen linux världens mest använda OS. Linux kan idag köras på en mängd olika plattformar allt ifrån Raspberry PI Zero till Stordatorer.

Den vanligaste linux användare som inte vet om det, är en android telefon elller en dator som t.ex Chrome OS. Här nedan lista vi dom vanligaste distrubtionerna för skrivbords / server. Under varje sida har vi lagt länkar där man kan ladda hem iso filer för det olika distrubtionerna.

Det är gratis att anskaffa Linux, det gånger som Linux kostar pengar är då man köper en tjänst såsom supportavtal eller man få linux på ett media.

Här nedan kommer vi länkar dels till FTP servrar där man hittar Linux och även torrenter. Vanligaste formatet är man får linux på en så kallad ISO file.  Man kan antingen bränna ISO filen på en CD / DVD skiva eller skapa en bootbar USB sticka,

Om du är osäker vad din dator klara av, så skall du ta hem 64 bitars versionen, det flesta moderna datorer klara 64 bitars. Det kan även förekomma andra beteckningar såsom Mips, Arm  och PPC / PowerPC, dessa skivor skall normalt inte laddas ner, om du inte har en dator med Arm eller PowerPC CPU. Har du t.ex Raspberry PI så kan du ta hem ARM versionen.

AlmaLinux

AlmaLinux finns till en mängd plattformar förutom ett antal molnbaserade plattformar som Amazon, Google, Azure, x86-64,IBM PowerPC, Raspberry PI och IBM S390x.

AlmaLinux

ArcLinux

CentOS

CloneZilla

CloneZilla är väl ingen linuxdistrubtion i klassik mening, den är special framtagen för att klona hårddiskar.

blendOS 2

Den här distrubtionen kan vara lite extra intressant för man kan köra Android app i den.
Elementary OS Elementary OS är en Linux-distribution som fokuserar på användarvänlighet och ett estetiskt tilltalande grafiskt gränssnitt. Den är baserad på Ubuntu, vilket innebär att den drar nytta av Ubuntu:s omfattande mjukvaruförråd och stabilitet, men den skiljer sig genom sin egen skrivbordsmiljö kallad Pantheon.

EndeavourOS

EndeavourOS är en Arcbaserad linux baserad distrubiton. Mend focus på användarvänlighet.

Emmabuntüs

Emmabuntüs är en Linux-distribution som kommer från Debian (tidigare Ubuntu) och utformad för att underlätta restaurering av datorer som donerats till humanitära organisationer som Emmaüs Communities.

Namnet Emmabuntüs är en portmanteau av Emmaüs och Ubuntu.


Fedora

Fedora finns både i en server version och desktop version. Fedora är en test version av RED HAT skarpa version. I Fedora så testar man nyheter för att senare kanske stoppa in dem i RED HAT. Fedore finns både för CPU artikturena x86 och ARM version.
Fedora.jpg

Debian

Debian är en av dom populärare distrubtioner. Ifrån Debian har det t.ex Ubuntu kommit. Så Debian och ubuntu är närbesläktat. Debian kan installeras på en mängd olika artikturer förutom x86 och ARM, t.ex PowerPC och Sparc.
Debian
IPFire IPFire är ett öppen källkods brandväggssystem baserat på Linux. Det är utformat för att vara flexibelt och skalbart, vilket gör det lämpligt för användning i allt från små hemnätverk till stora företagsmiljöer. IPFire erbjuder avancerade nätverkssäkerhetsfunktioner som brandväggsfunktionalitet, inkräktardetektering och förhindring, samt VPN-stöd. Systemet är känd för sin höga konfigurerbarhet och användarvänliga webbaserade gränssnitt, vilket gör det möjligt för användare att enkelt hantera och övervaka deras nätverksinställningar. Regelbundna uppdateringar garanterar att systemet hålls säkert och uppdaterat med de senaste säkerhetsfixarna och funktionsförbättringarna. IPFire är populärt för sin kombination av kraftfull funktionalitet och användarvänlighet.
Kali Linux Kali Linux är en Debian-baserad Linux-distribution som främst används för penetrationstester, digital forensics och säkerhetsforskning. Den är utformad med inbyggda verktyg för att underlätta för säkerhetsexperter och nätverksadministratörer att utföra olika typer av säkerhetsrelaterade uppgifter

Knoppix

KNOPPIX är en sammanställning av GNU/Linux-mjukvara som kan köras från CD, DVD eller USB-minne med automatisk hårdvaruavkänning och stöd för många grafikkort, ljudkort, SCSI- och USB-enheter och annan kringutrustning. KNOPPIX kan anpassas och användas som ett produktivt Linux-system för skrivbordet, utbildnings-CD, räddningssystem eller som en plattform för kommersiella programvarudemonstrationer.
Knoppix uppboota i Virtuellmaskin.
Linux Lite Linux Lite är en användarvänlig och lättviktsdistribution baserad på Ubuntu. Den är utformad för att vara enkel att använda för nybörjare och fungerar bra på äldre hårdvara. Linux Lite erbjuder en traditionell skrivbordsmiljö med Xfce, och inkluderar förinstallerade program som webbläsare, kontorssvit och mediaspelare. Distributionen får regelbundna uppdateringar och stöd från ett aktivt community, vilket gör den till ett pålitligt val för både nya och erfarna användare.

Mageia

Att skapa bra verktyg för alla människor.

Förutom att leverera ett säkert och stabilt operativsystem så är målet också att bli och upprätthålla en trovärdig och erkänd gemenskap i den fria mjukvaruvärlden.

Manjaro

Manjaro Linux är en operativsystemdistribution baserad på Linux-kärnan. Den är känd för att vara användarvänlig och byggd för att vara lättanvänd för både nybörjare och erfarna Linux-användare. Manjaro strävar efter att erbjuda en stabil och pålitlig Linux-upplevelse genom att tillhandahålla uppdaterade programvarupaket och en enkel installationsprocess.

MenuetOS

MenuetOS är ett operativsystem för PC, skrivet helt i assemblerspråk (64bit och 32bit). Funktionerna inkluderar förebyggande och multitasking i realtid med stöd för flera processorer och grafiskt användargränssnitt. Menuet64 släpps under Licens och Menuet32 under GPL. Menuet stöder både 64 och 32 bitars x86 assembly programmering för mindre, snabbare och mindre resurshungriga applikationer.

MiNT

Linux Mint är en populär och användarvänlig Linux-distribution som är känd för sin enkelhet och stabilitet. Den bygger på Ubuntu och Debian och har utvecklats med fokus på att erbjuda en tillgänglig och bekant miljö för användare som överväger att byta från andra operativsystem, såsom Windows.

MxLinux

MX Linux är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och lätthanterlighet. Här är några av de viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos MX Linux:
OPNsense OPNsense är en open source-brandvägg och router baserad på FreeBSD. Den erbjuder avancerad säkerhet, VPN, och IDS/IPS, stödd av en aktiv community och uppdateras regelbundet.

openSUSE

openSUSE är en populär Linux-distribution som är känd för sin stabilitet, användarvänlighet och flexibilitet. Här är några nyckelpunkter om openSUSE:
PlopLinux Linuxdistrubtion som finns både i 32 bitars, 64 bitas x86 och ARM6vL smak.
Puppy Linux Puppy Linux är inte en enda Linux-distribution som Debian. Puppy Linux är inte heller en Linux-distribution med flera smaker, som Ubuntu (med dess varianter av Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, etc) även om den också finns i smaker.

Puppy Linux är en samling av flera Linux-distributioner, byggda på samma delade principer, byggda med samma uppsättning verktyg, byggda ovanpå en unik uppsättning valpspecifika applikationer och konfigurationer och generellt sett ger konsekventa beteenden och funktioner, oavsett vilka smaker du väljer. Det finns i allmänhet tre breda kategorier av Puppy Linux-distributioner:

ProxMox

Proxmox VE är en öppen källkods-virtualiseringsplattform som kombinerar två kraftfulla tekniker: virtualisering med öppen källkods-hypervisorn KVM (Kernel-based Virtual Machine) och containervirtualisering med LXC (Linux Containers).

RED HAT

Rocky Linux

Rocky Linux är en öppen källkods-Linux-distribution som är utformad för att vara en trådig och robust ersättare för CentOS Linux. Här är en beskrivning av Rocky Linux:

Slackware

Slackware är en av de äldsta och mest unika Linux-distributionerna som fortfarande är i aktiv utveckling. Det skapades av Patrick Volkerding och första versionen släpptes 1993. Slackware är känd för sin minimalistiska och "keep it simple" filosofi.

SparkyLinux

SparkyLinux är en debian baserad distrubtion.

Trisquel

Trisquel, officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software Foundation. Trisquel är gratis och finansieras av donationer. Trisquels logga är en Triskele.

Qubes OS

Ubuntu

Ubuntu 22.04 LTS Desktop är en av det populärare distrubtionerna på marknaden.

Finns en server version som körs utan grafik och en desktop version. Ubuntu finns både till x86-64 och till ARM CPU t.ex Raspberry PI.

Bild001.jpg

Raspberry Pi OS

Optimerad Debian version för Raspberry PI ,men finns även till x86.

WattOS

wattOS är en snabb desktop Linux-distribution baserad på Debian. Genom att använda den lätta Openbox-fönsterhanteraren som standardanvändargränssnitt strävar distributionen efter att vara så energieffektiv som möjligt så att den kan användas på lågspecifika och återvunna datorer.

Whonix

Whonix (/huːnɪks/, HOO-niks) är en Kicksecure-baserad säkerhetshärdad Linux-distribution. Dess huvudsakliga mål är att tillhandahålla stark integritet och anonymitet på Internet.

Xubuntu

Xubuntu, som utvecklas av en användargemenskap, är en variant av linuxdistributionen Ubuntu som använder sig av skrivbordsmiljön Xfce. Xubuntu är därigenom mindre systemkrävande än motsvarigheterna Ubuntu och Kubuntu

Zorin

Zorin OS är en populär Linuxdistribution som är känd för sin användarvänlighet och dess förmåga att efterlikna användargränssnittet från andra operativsystem, såsom Windows och macOS. Här är några av de viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos Zorin OS:

Andra Fria UNIX varianter är :

OpenBSD

OmniOS

FreeBSD

MidnightBSD

Installationshjälp