Linux distrubtioner: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki.linux.se
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 132: Rad 132:
Finns en server version som körs utan grafik och en desktop version. Ubuntu finns både till x86-64 och till ARM [[CPU]] t.ex [[Raspberry PI]].  
Finns en server version som körs utan grafik och en desktop version. Ubuntu finns både till x86-64 och till ARM [[CPU]] t.ex [[Raspberry PI]].  
|[[Fil:Bild001.jpg|miniatyr|150x150px]]
|[[Fil:Bild001.jpg|miniatyr|150x150px]]
|-
|[[Raspberry Pi OS]]
|Optimerad Debian version för Raspberry PI ,men finns även till x86.
|
|-
|-
|[[WattOS]]
|[[WattOS]]

Versionen från 14 maj 2023 kl. 18.52

Linux Distrubtioner

Linux är kärnan eller kernel på Engelska. Kernel uppgift är tlllhanda och tilldelar resuser mella olika program. När du starta t.ex Firefox , så tilldelar Kerneln firefox minnesutrymme och hur mycket CPU kraft den får ta upp av systemet. Linux är kärnan, ovanpå på kärnan man sedan lägga olika program som exempel fönster hantrare om man kör skrivbord os, kör man server så kör man oftast ett terminal skall Räknar man in alla enheter i världen som använder Linux såsom Routrar, TV apparater ,bilar, telefoner, datorer, servrar , så är antaligen linux världens mest använda OS. Linux kan idag köras på en mängd olika plattformar allt ifrån Raspberry PI Zero till Stordatorer.

Den vanligaste linux användare som inte vet om det, är en android telefon elller en dator som t.ex Chrome OS. Här nedan lista vi dom vanligaste distrubtionerna för skrivbords / server. Under varje sida har vi lagt länkar där man kan ladda hem iso filer för det olika distrubtionerna.

Det är gratis att anskaffa Linux, det gånger som Linux kostar pengar är då man köper en tjänst såsom supportavtal eller man få linux på ett media.

Här nedan kommer vi länkar dels till FTP servrar där man hittar Linux och även torrenter. Vanligaste formatet är man får linux på en så kallad ISO file.  Man kan antingen bränna ISO filen på en CD / DVD skiva eller skapa en bootbar USB sticka,

Om du är osäker vad din dator klara av, så skall du ta hem 64 bitars versionen, det flesta moderna datorer klara 64 bitars. Det kan även förekomma andra beteckningar såsom Mips, Arm  och PPC / PowerPC, dessa skivor skall normalt inte laddas ner, om du inte har en dator med Arm eller PowerPC CPU. Har du t.ex Raspberry PI så kan du ta hem ARM versionen.

AlmaLinux

AlmaLinux finns till en mängd plattformar förutom ett antal molnbaserade plattformar som Amazon, Google, Azure, x86-64,IBM PowerPC, Raspberry PI och IBM S390x.

AlmaLinux

ArcLinux

CentOS

CloneZilla

CloneZilla är väl ingen linuxdistrubtion i klassik mening, den är special framtagen för att klona hårddiskar.

blendOS 2

Den här distrubtionen kan vara lite extra intressant för man kan köra Android app i den.

EndeavourOS

EndeavourOS är en Arcbaserad linux baserad distrubiton. Mend focus på användarvänlighet.

Fedora

Fedora finns både i en server version och desktop version. Fedora är en test version av RED HAT skarpa version. I Fedora så testar man nyheter för att senare kanske stoppa in dem i RED HAT. Fedore finns både för CPU artikturena x86 och ARM version.
Fedora.jpg

Debian

Debian är en av dom populärare distrubtioner. Ifrån Debian har det t.ex Ubuntu kommit. Så Debian och ubuntu är närbesläktat. Debian kan installeras på en mängd olika artikturer förutom x86 och ARM, t.ex PowerPC och Sparc.
Debian

Knoppix

KNOPPIX är en sammanställning av GNU/Linux-mjukvara som kan köras från CD, DVD eller USB-minne med automatisk hårdvaruavkänning och stöd för många grafikkort, ljudkort, SCSI- och USB-enheter och annan kringutrustning. KNOPPIX kan anpassas och användas som ett produktivt Linux-system för skrivbordet, utbildnings-CD, räddningssystem eller som en plattform för kommersiella programvarudemonstrationer.
Knoppix uppboota i Virtuellmaskin.

Mageia

Att skapa bra verktyg för alla människor.

Förutom att leverera ett säkert och stabilt operativsystem så är målet också att bli och upprätthålla en trovärdig och erkänd gemenskap i den fria mjukvaruvärlden.

MenuetOS

MenuetOS är ett operativsystem för PC, skrivet helt i assemblerspråk (64bit och 32bit). Funktionerna inkluderar förebyggande och multitasking i realtid med stöd för flera processorer och grafiskt användargränssnitt. Menuet64 släpps under Licens och Menuet32 under GPL. Menuet stöder både 64 och 32 bitars x86 assembly programmering för mindre, snabbare och mindre resurshungriga applikationer.

MiNT

MxLinux

PlopLinux Linuxdistrubtion som finns både i 32 bitars, 64 bitas x86 och ARM6vL smak.

ProxMox

RED HAT

Rocky Linux

Slackware

Beskrivning: SystemRescue (tidigare känd som SystemRescueCd) är ett Linux-systemräddningsverktyg som är tillgängligt som ett startbart medium för att administrera eller reparera ditt system och data efter en krasch.

SparkyLinux

SparkyLinux är en debian baserad distrubtion.

SUSE

Trisquel

Trisquel, officiellt Trisquel GNU/Linux, är en GNU/Linux distribution baserad på Ubuntu. Trisquels mål är att vara ett 100% fritt alternativ till Ubuntu och består endast av fri mjukvara utan några proprietära delar. Trisquel använder Linux-Librekärnan, en version av Linuxkärnan med de proprietära delarna borttagna. Trisquel är en av distributionerna som är rekommenderade av Free Software Foundation. Trisquel är gratis och finansieras av donationer. Trisquels logga är en Triskele.

Qubes OS

Ubuntu

Ubuntu 22.04 LTS Desktop är en av det populärare distrubtionerna på marknaden.

Finns en server version som körs utan grafik och en desktop version. Ubuntu finns både till x86-64 och till ARM CPU t.ex Raspberry PI.

Bild001.jpg
Raspberry Pi OS Optimerad Debian version för Raspberry PI ,men finns även till x86.
WattOS wattOS är en snabb desktop Linux-distribution baserad på Debian. Genom att använda den lätta Openbox-fönsterhanteraren som standardanvändargränssnitt strävar distributionen efter att vara så energieffektiv som möjligt så att den kan användas på lågspecifika och återvunna datorer.

Andra Fria UNIX varianter är :

OpenBSD

OmniOS

FreeBSD

MidnightBSD

Installationshjälp